Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
FOTO: Tatry dostali ďalšiu dávku snehu. Turistické chodníky ohrozujú lavíny
Zdielať na

FOTO: Tatry dostali ďalšiu dávku snehu. Turistické chodníky ohrozujú lavíny

VYSOKÉ TATRY / Vysoké Tatry dnes dostali ďalšiu výdatnú dávku snehu. Kým v nižších polohách sa turisti tešili, vo vysokohorskom prostredí sa situácia opäť zhoršila. Horská záchranná služba uvádza sto až dvesto centimetrov snehu a stále ho pribúda. Lavíny už môžu ohroziť aj chodníky vo vysokých polohách.

Situáciu v Tatrách šiel skontrolovať reportér TV JOJ Jozef Kubáni. "Na hrebeni fúka silný vietor a stále platí lavínová štvorka," povedal po ceste do Veľkej studenej doliny.  

Téryho chata či Zbojnícka chata bola nedosiahnuteľná. Aj podľa turistov sa ďalej ísť nedalo. "Tam bolo po prsia snehu." Okolo obeda sa k hustému sneženiu pridal aj silný vietor. "Ten je vlastne architektom tých lavín, tak treba dávať pozor," upozornil Marek Černý, horský záchranár. 

"Neodporúčam turistom ísť do vysokohorských terénov, mimo nejakých chodníkov," dodal Černý. V nižších polohách si ale zato ľudia môžu zimu užiť poriadne. Na Hrebienku ich boli davy.  

Svoje umenie tam onedlho predvedú sochári. "Na Hrebienok sme priniesli nový ľad. Bude slúžiť na prípravu sôch na medzinárodné majstrovstvá vo vytesávaní ľadových sôch," informoval Lukáš Brodanský z TMR Vysoké Tatry. 

Lavína sa zachytila v piatok Chatu pod Rysmi. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy