Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Novoročný prejav prezidenta Kisku: Máme za sebou ďalší historický "osmičkový" rok, obstáli sme
Zdielať na

Novoročný prejav prezidenta Kisku: Máme za sebou ďalší historický "osmičkový" rok, obstáli sme

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska pri príležitosti príchodu roka 2019 prehovoril k Slovákom. Uplynulý rok 2018 zaradil medzi ďalšie historické "osmičkové" roky, ktorý, žiaľ, v tomto prípade bol smutný. Pripomenul totiž vraždu novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prezident ale verí, že do roku 2019 vstupujeme ako silnejšia a odolnejšia spoločnosť.

Priatelia, želám vám k Novému roku veľa zdravia, lásky a porozumenia. Želám vám rok plný úspechov, šťastia a pohody vo vašom rodinnom aj profesionálnom živote. Prajem vám, aby ste našli dostatok inšpirácie, odvahy a vnútornej sily na zvládnutie všetkých výziev, ktorým na ceste rokom 2019 budete čeliť. Želám vám veľa dobrých volieb a správnych rozhodnutí, ktoré vám prinesú radosť a spokojnosť.

Stalo sa milou tradíciou, že v prvý deň nového roka sa vám prihováram ako hlava štátu, ktorému mám tú česť slúžiť a ktorý dnes oslavuje 26 rokov od svojho vzniku.

Ako prezident Slovenskej republiky sa vám na Nový rok prihováram posledný raz. Chcem zdôrazniť, opäť a úprimne, aká vzácna je pre mňa možnosť stráviť s vami takto aspoň niekoľko minút dnešného sviatočného dňa. A podeliť sa s vami o myšlienky, ktoré považujem za dôležité a možno i naliehavé.

Keď som sa prihováral takto vlani, predpokladal som, že v roku 2018 budeme viac než inokedy spomínať a bilancovať. Mal to byť rok osláv okrúhlych výročí. Mala to byť príležitosť pripomenúť si symboliku osmičkových rokov, ktoré v našich dejinách zohrali mimoriadnu úlohu. A — v dobrom či v zlom — nás sformovali ako štát aj ako spoločnosť, akou sme dnes.

Žiaľ, rok 2018 sa zaradil do histórie Slovenskej republiky ako ďalší prelomový „osmičkový“ rok. Taký, v ktorom nestačilo spomínať, nestačilo pripomínať si symboliku dejinných udalostí a vysvetľovať ich význam pre našu súčasnosť i našu budúcnosť. Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zmenila rok osláv a spomienok na rok, ktorý si budeme pamätať ako rok zápasu o slušnosť a spravodlivosť.

Vražda dvoch mladých ľudí a jej dôsledky nás prinútili pozrieť sa priamo na seba. Pozrieť sa priamo na spoločnosť, v ktorej žijeme. Pozrieť sa priamo na štát, ktorý tvoríme a rozvíjame. Stratili sme nárok sklopiť zrak a uhnúť pohľadom. V roku 2018 sme si museli zložiť ružové okuliare pri písaní úspešného príbehu našej vlastnej krajiny, aby sme boli schopní čeliť znechuteniu, nedôvere a strate nádeje v lepšiu budúcnosť.

Obstáli sme v tejto skúške? Bolo by trúfalé vynášať akési definitívne historické verdikty. Napriek tomu odpoviem. Áno, obstáli sme. Verím, že do roku 2019 vstupujeme ako silnejšia a odolnejšia spoločnosť. Vďaka vám, vďaka všetkým ľuďom, ktorí rozhorčenie, hnev aj strach premenili na poctivú snahu o lepšiu krajinu.

Demokracia nepozná konečné víťazstvá ani konečné prehry. Boj dobra a zla nepozná konečné víťazstva ani prehry. Trvá stále. Potvrdzujú to všetky tie významné osmičkové výročia. Striedajú sa v nich najslávnejšie dni s takými, čo boli začiatkom najväčších tragédií našej histórie.

Demokracia je proces. Je to nástroj, aby sme dokázali spravovať naše rozmanité záležitosti, spájať rôznorodé záujmy, riešiť spoločné výzvy. Chcem posmeliť všetkých, ktorým záleží na našej krásnej krajine, aby pokračovali v snahe o slušné a spravodlivé Slovensko. Aby ste sa nedali odradiť tým, že veci sa nemenia tak rýchlo, ako by sme si želali. Nedajte sa znechutiť tým, že mnohým politikom iba pomaly dochádza, čo sa v roku 2018 stalo.

Demokracia nepozná konečné víťazstvá ani konečné prehry. Demokracia je proces. Demokracia je práca. V roku 2019 nás čaká veľa práce.

Želám vám, vašim rodinám, vašim milým a blízkym zdravie a lásku, želám vám dni plné nádeje, radosti a hrdosti.

Šťastný nový rok 2019.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy