Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Úspech ľadových medveďov. Niekde sa ich počet zdvojnásobil
Zdielať na

Úspech ľadových medveďov. Niekde sa ich počet zdvojnásobil

KANIANKA / Napriek tomu, že počas zimy chodíme všetci naobliekaní v hrubých bundách, sú ľudia, ktorí neváhajú a denne plávajú v ľadových vodách našich riek či priehrad. Ľadové medvede boli pred pár rokmi v našich končinách skôr raritou. Časy sa ale menia a v posledných mesiacoch sa ich počet v niektorých oblastiach dokonca zdvojnásobil. Otužilcami sa stávajú najmä mladí ľudia.

Vodná nádrž v Kanianke (okr. Prievidza) bola v pondelok plná ľadových medveďov.  Stretávajú sa tu po celý rok a Silvester nemohol byť výnimkou. Napriek tomu, že teplomer ukazoval tri stupne nad nulou, voda bola pokrytá ľadom.

"Chcel som skúsiť, či to pôjde a funguje to. Je to taký bezpečný adrenalín. Jednoducho plávate celý rok a neprestanete. Každý povie, že to nedá a treba povedať idem a hotovo," hovoria medvede. 

Tento druh relaxu sa v posledných mesiacoch teší mimoriadnemu záujmu. V ľadovej vode sa otužuje stále viac ľudí. "Tento rok mám pocit, akoby sme sa dvojnásobne rozrástli. Mladých ľudí začalo veľa chodiť. Tento rok sme pocítili veľký nápor ľudí. Ja som začala v októbri, postupne, teploty boli dobré, môj sen bol plávať v kryhách, tak sa mi to splnilo," dodávajú ľadové medvede. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy