Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V hlavnom meste platí zákaz pyrotechniky. Pokuty vás neobídu ani na Silvestra
Zdielať na

V hlavnom meste platí zákaz pyrotechniky. Pokuty vás neobídu ani na Silvestra

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Zrejme si mnohí z nás nevedia predstaviť Silvester bez výbuchov svetlíc, delobuchov či iných petárd. V hlavnom meste by ste si ale ich použitím zavarili. Podľa Všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta je totiž počas silvestrovských osláv v meste zakázané použitie zábavnej pyrotechniky.

Používanie pyrotechniky je zakázané celoročne, teda aj na prelome rokov. "Občanov preto upozorňujeme, že v prípade porušenia tohto nariadenia budú zistené priestupky riešené v zmysle zákona o priestupkoch a priestupcovi možno uložiť na mieste blokovú pokutu až do výšky 33 eur," uviedol hovorca mestskej polície v Bratislave Peter Pleva. 

To, že niektorí občania toto nariadenie nerešpektujú dokazujú aj telefonáty na číslo mestskej polície 159. "Na prelome rokov 2016/2017 ich operátori prijali 171, o rok neskôr ich bolo 68. Každý z telefonátov hliadky mestskej polície v teréne okamžite preverili. Nie vždy sa však podarilo pristihnúť priestupcu priamo pri páchaní samotného priestupku. Od prijatia telefonického oznámenia až po jeho samotné preverenie v teréne ubehne istý čas a aj samotné odpálenie pyrotechnických výrobkov trvá len niekoľko málo sekúnd," dodal Pleva. Zákaz pyrotechniky ale nie je nedôvodný. "V minulosti aj z dôvodov nesprávnej manipulácie s ňou vzniklo viacero požiarov a tiež došlo k zraneniu osôb a zvierat. Tí, čo Silvestra nedokážu prežiť bez petárd by si mali uvedomiť, že svetelné a zvukové efekty sprevádzajúce odpálenie pyrotechniky spôsobujú mnohým ľuďom ako aj zvieratám stres," dodal Pleva.

V uliciach bude viac policajtov

Na bezpečnosť budú dohliadať policajti všetkých zložiek krajského riaditeľstva v Bratislave, a to najmä poriadkovej, dopravnej aj kriminálnej polície. Najvyššia koncentrácia ľudí sa očakáva v historickej časti mesta, konkrétne na Hviezdoslavovom námestí, Námestí Ľudovíta Štúra a okolitých uliciach a námestiach ako aj na nábreží Dunaja v Starom Meste. "Polícia sa zameria najmä na ochranu verejného poriadku, života a zdravia občanov, majetku, zabezpečenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a bezpečnosti prítomných osôb," uviedla policajná hovorkyňa v Bratislave Veronika Slamková.

Krátko pred polnočným ohňostrojom bude pre dopravu úplne neprejazdný úsek od Šafárikovho námestia cez Vajanského nábrežie, Rázusovo nábrežie až po Most SNP a Mostová ulica. Pri vstupe do historického centra budú usporiadatelia vykonávať preventívne kontroly návštevníkov. Vstup nebude umožnený osobám zjavne pod vplyvom alkoholu či iných omamných a psychotropných látok. Cieľom kontrol je zabrániť, aby návštevníci do centra nosili sklenené fľaše, rôzne tyče a zábavnú pyrotechniku, ktorou by mohli ohroziť ostatných oslavujúcich v uliciach mesta. Polícia odporúča všetkým, aby sa chránili pred vreckovými zlodejmi, nedávali si peňaženku a cenné predmety na miesta, odkiaľ je ich možné ľahko odcudziť.

Ešte pred Silvestrom došlo k devastačnému poraneniu ženy, ktorej v ruke vybuchla petarda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy