Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prokuratúra zrušila obvinenie voči aktivistom, ktorí vyliezli na ťažobnú vežu. Trestné konanie ale nekončí
Zdielať na

Prokuratúra zrušila obvinenie voči aktivistom, ktorí vyliezli na ťažobnú vežu. Trestné konanie ale nekončí

TRENČÍN / Krajská prokuratúra v Trenčíne zrušila obvinenie voči 12 aktivistom a aktivistkám Greenpeacu. Tí v novembri protestovali za ukončenie doby uhoľnej na ťažobnej veži v bani v Novákoch. Zrušením obvinenia sa ale trestné konanie nekončí a vyšetrovanie sa zameria na to, či nedošlo k spáchaniu zločinu všeobecného ohrozenia.

Podľa prokuratúry aktivisti a aktivistky svojim konaním neohrozili žiadne verejnoprospešné zariadenie. Ťažobná veža, na ktorú vyvesili transparent, nie je určená na prepravu baníkov. Slúži na odťažbu vyťaženého uhlia z podzemia na povrch, pričom v areáli bane existuje aj ďalší spôsob, ako dostať uhlie z podzemia na zemský povrch. Nebola ohrozená ani prevádzka elektrárne Nováky, keďže k dispozícii sú zásoby uhlia. 

Aj napriek zrušeniu obvinenia sa ale trestné konanie nekončí. Vyšetrovanie sa teraz zameria na to, či nedošlo k spáchaniu zločinu všeobecného ohrozenia. Presnejšie či nebol ohrozený život, zdravie a majetok. Polícia tak bude zisťovať nové dôkazy a následne vyhodnotí, či niekoho obviní z tohto trestného činu alebo či celú vec postúpi na priestupok alebo úplne ukončí.

Aktivisti a aktivistky, ktorí na vežu vyliezli, sú teraz považovaní za podozrivých. Nemajú právo nahliadať do vyšetrovacieho spisu a mať tak k dispozícii informácie o vykonávaných dôkazoch. "Odmietame možnosť, že nenásilným protestom, počas ktorého aktivisti a aktivistky vyvesili transparent na ťažobnej veži v nováckej bani, ohrozili ľudí alebo majetok. Veríme, že podobne ako v momente, keď boli všetci neprávom držaní vo väzbe, aj tu prokuratúra nakoniec dospeje k záveru, že šlo maximálne o spáchanie priestupku,"  vyjadrila sa riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková. 

SaS: Od začiatku sme na to upozorňovali

"Od začiatku sme upozorňovali, že nebola ohrozená ani prevádzka bane a jej prerušenie malo jediný cieľ – použiť baníkov ako rukojemníkov na umelé nafúknutie problému. Je odsúdeniahodné, že Slovensko je stále krajinou, kde súkromná spoločnosť spájaná s vládnymi politikmi prostredníctvom alobalovej kauzy dokáže ovplyvniť tri úrovne štátnej moci – vyšetrujúceho policajta, dozorujúceho prokurátora a aj sudcu," povedal poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre energetiku Karol Galek.
"Je ústavnou povinnosťou Generálnej prokuratúry SR zabezpečiť jednotnosť rozhodovania jej podriadených. A nie správať sa ako mocipán udeľujúci milosti podľa toho, ako sa vyspí alebo – ako to bolo v danom prípade – podľa toho, na ktoré porušenie ústavných a zákonných práv upozornia opoziční poslanci," uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.



Pozrite si reportáž o prípade aktivistov, ako to celé začalo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy