Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V okolí hlavného mesta miznú stromy. Obyvatelia tak prichádzajú o rekreačné zóny
Zdielať na

V okolí hlavného mesta miznú stromy. Obyvatelia tak prichádzajú o rekreačné zóny

BRATISLAVA / V okolí Bratislavy štátne lesy hospodária na výmere vyše 4-tisíc hektárov. Ročne majú podľa hospodárskeho plánu vyťažiť približne 16-tisíc kubických metrov dreva. Viacerí obyvatelia hlavného mesta a jeho okolia by ale radšej miznúci les využívali na rekreačné účely.

Na území Európskeho významu Devínska Kobyla ťažili aj vyše storočné buky. Podľa lesníkov ide o prestarlý strom, ktorého hodnota dreva sa bude z rok na rok znižovať."Z hľadiska ochrany prírody, čím je starší strom, tým má väčšiu hodnotu. Pre lesníkov žiaľ má iba hodnotu ceny dreva," uviedla Elena Pätoprstá, poslankyňa v meste Bratislava a poslankyňa VÚC. 

​Po ťažbe dreva vzniklo na území lesa rúbanisko a pritom tam nie je žiadny nový porast. Podľa poslanca Jána Budaja problém vznikol hneď po nežnej revolúcií. "Všade na Slovensku pri decentralizácii dostali mestá a obce lesy, ktoré boli v ich chotári do správy iba Bratislava, ktorá bola na hranici niekdajšej železnej opony, nedostala všetky lesy," informoval Ján Budaj, poslanec NR SR za Oľano. 

Podľa hovorcu štátnych lesov v okolí Bratislavy je 53 percent lesa osobitného určenia, 11 percent sú ochranné a 36 percent sú hospodárske lesy. Bratislavčania chcú, aby všetky lesy boli rekreačné. "Prímestské lesy v Bratislave považujeme pre Bratislavčanov za veľmi dôležité a silne budeme podporovať ich rekreačnú funkciu," povedal Pavel Machava, hovorca Lesy SR. "Rekreačná funkcia. okrem ochrany prírody, je prioritná, ale nemala by byť len na papieri, ale aj v teréne," dodal Andrej Kovarik, profesionálny ochranár. 

Realita je ale taká, že v lese nad Bratislavskou mestskou časťou Dúbravka sú stromy označené oranžovými bodkami, čo v praxi znamená, že sú určené na výrub. "Ideme poslať otvorený list a spolu dáme jasný odkaz našej vláde, že budeme na nich tlačiť, aby pochopili, že kým pre niekoho sú to len nejaké kubíky dreva, pre Bratislavčanov je miesto oddychu," povedal Matúš Vallo, primátor Bratislavy. "Rozhodne takéto nádherné stromy by nemali končiť v celulózke," dodala Elena Pätoprstá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy