Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Konečne je to tu. Program na včasné odhalenie rakoviny
Zdielať na

Konečne je to tu. Program na včasné odhalenie rakoviny

BRATISLAVA / Rezort zdravotníctva od januára spúšťa skríningové programy na včasné odhalenie rakoviny. Vďaka nim je možné zachrániť množstvo ľudí. Budú mať totiž oveľa väčšiu šancu na uzdravenie. Na túto prelomovú novinku sa ale čakalo dlho. V praxi ju chcú na desiatky rokov.

"Prečo to nebolo skôr, to je asi otázka na ľudí, ktorí tu boli predo mnou. Tie vyšetrenia nie sú bolestivé, je to niekoľko minút z vášho života. Ale týchto pár minút vám dokáže zachrániť niekoľko desiatok rokov," vraví ministerka zdravotníctva Kalavská.

"Zaostávame za okolitými krajinami a preto som veľmi rád, že konečne sa ide toto rozbiehať aj na Slovensku," hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre klinickú onkológiu Michal Mego. 

Včasné vyšetrenie

Nádorové ochorenia u nás patria medzi druhú najčastejšiu príčinu smrti. Preto sú skríningové programy také dôležité. Ako prvé chcú odborníci riešiť včasné odhalenie rakoviny hrubého čreva a konečníka. A to na vzorke 20 tisíc ľudí, najmä tých, ktorí majú po 50.

Tých vyberú všetky tri poisťovne, ktoré im budú posielať test na okultné krvácanie. "Ten štát alebo lekár aktívne vstupuje do toho, že toho pacienta zavolá na konkrétne vyšetrenie," vysvetľuje Mego. 

A ako to bude vyzerať v praxi?

"Jednoduchá plastová nerozbitná skúmavka. Poistenec si to odšrobuje, je tam taká tyčinka, zaborí do stolice, otrie o papier. Sú tam ryhy, takže tej stolice tam bude bohate, zastrčí sa to do vnútra," opisuje priebeh vyšetrenia Rudolf Hrčka z gastroenterologickej kliniky. 

Vzorku stolice bude potom treba odovzdať všeobecnému lekárovi. Pri pozitívnom výsledku bude pacient odoslaný na ďalšie vyšetrenie. Okrem toho v priebehu budúceho roka chce ministerstvo spustiť aj skríningový pragram na včasné odhalenie rakoviny prsníka a krčka maternice. Výsledkom by mala byť zníženie úmrtnosti. 

Život by tak zachránili 300 ženám ročne. Okrem toho skríning rakoviny krčka maternice sa bude dotýkať už aj mladých žien. "Poisťovne budú predvolávať na sríning rakoviny krčka maternice od 23 roku života," uvádza Oliver Sadovský z Národného onkologického ústavu v Bratislave. 

Vyšetrenia by mali ľudia absolvovať na 30 vytipovaných pracoviskách, z nich je zatiaľ preverených päť. Na skríningy rezort vyčlenil päť miliónov eur. Tento akčný program ministerka zdravotníctva predstaví vláde na rokovaní už najbližšiu stredu. 

Aj v Komárne majú technologickú novinku, ktorú budú zrejme využívať aj okolité štáty: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy