Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Kšeftovanie s občianskymi preukazmi pri voľbách preveroval Ústavný súd
Zdielať na

Kšeftovanie s občianskymi preukazmi pri voľbách preveroval Ústavný súd

PAVLOVCE NAD UHOM / Podozrenie z manipulácie komunálnych volieb preverovali priamo v dedine Pavlovce nad Uhom (okres Michalovce) pracovníci Ústavného súdu. Neúspešný kandidát na starostu vraj získal informácie o kšeftovaní s občianskymi preukazmi. Tie od ľudí žijúcich v zahraničí ale s trvalým pobytom v obci údajne zabezpečila istá obchodníčka.

Podľa podania na ústavný súd v dedine volili aj takí, ktorí tam fyzicky neboli. Svedkovia svoje vyjadrenia overili aj u notárov. "Boli v Anglicku, ale v zozname voličov boli zakrúžkovaní, že volili," vraví svedkyňa. 

Neúspešný kandidát na starostu tvrdí, že organizátorom tejto medzinárodnej schémy je víťaz volieb. Ten akúkoľvek manipuláciu hlasovania odmieta. "Nie v žiadnom prípade, ja som nič protizákonne neurobil," bráni sa starosta Anton Kocela. 

Zástupcovia ústavného súdu si predvolali členov volebných komisií a dokonca aj vodičov, ktorí chodili s prenosnou urnou. Všetci museli podrobne opísať svoju činnosť. "V záujme objasnenia veci bolo predvolaných 11 osôb," informoval tlačový odbor ústavného súdu.

Vo voľbách bol medzi oboma kandidátmi rozdiel 204 hlasov. Ústavný súd teraz musí rozhodnúť či sa uvádzané podozrenia potvrdili a či mali vplyv na konečný výsledok.

Pozrite si reportáž o sťažnostiach o priebehu volieb. Ústavný súd sa zaoberal 36 podnetmi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy