Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Spor medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a lekármi pretrváva. Dôsledky znášajú aj pacienti
Zdielať na

Spor medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a lekármi pretrváva. Dôsledky znášajú aj pacienti

BRATISLAVA / Lekári v utorok opäť upriamili svoju pozornosť na Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. K uzavretiu zmlúv nedochádza a lekári podali podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Existujú vraj okresy, kde poisťovňa zákonom garantovaný počet lekárov nespĺňa. Počet bločkov, ktoré pacientom lekári za vyšetrenia vystavujú, naďalej rastie, sú ich stovky.

"Podľa medializovaných informácií nemá so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou podpísané zmluvy päť percent poskytovateľov. Nie je to pravda, je to mýtus. Fakt je, podľa informácií Zväzu ambulantných poskytovateľov viac ako 1000 členov zmluvy s VšZP k 11.12. nepodpísalo," povedala pediatrička Katarína Šimovičová. Pri súčasnom počte lekárov tak v niektorých mestách podľa Zväzu ambulantných lekárov poistenci Vseobecnej zdravotnej poisťovne zazmluvneného špecialistu nenájdu. alebo ich výber je veľmi obmedzený. 

To by ale znamenalo, že najväčšia, navyše štátna poisťovňa porušuje zákon. "ZAP podal dňa 3.12. podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vo veci preverenia splnenia zákonných podmienok zabezpečenia siete poskytovateľov vo vzťahu k VšZP," dodala Šimovičová. v prípade porušenia zákona pritom poisťovni hrozia sankcie a finančná pokuta. "Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal vo VšZP vykonávať dohľad, ktorý je zameraný na overenie povinností pri uzatváraní zmlúv. O výsledku dohľadu môže úrad informovať až po jeho ukončení," uvádza sa vo vyhlásení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Andrea Pivarčiová.

VŠZP obvinenia odmieta, ministerstvo jej dôveruje. "VšZP robí všetko pre to, aby aj od 1. 1. 2019 mala zabezpečenú verejnú minimálnu sieť v zmysle platnej legislatívy a deklaruje snahu o stabilizáciu ambulantného sektora," uviedlo tlačové oddelenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne. 

"VŠZP nás ubezpečilo že spĺňa zákonom stanovenú minimálnu sieť lekárov. do rokovania medzi lekármi a všzp ministerstvo nevstupuje ale situáciu pedantne sledujeme," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. i nadalej tak v tomto prípade ťahá za kratší koniec pacient. "VšZP eviduje k dnešnému dňu na celom Slovensku približne 350 prípadov, keď lekári zo ZAP požadovali od poistencov priamu platbu. Na takýto postup nie je z ich strany žiaden dôvod, keďže verejný prísľub podľa § 850 Občianskeho zákonníka je pre členov ZAP dostatočnou právnou zárukou, že peniaze za poskytnutú zdravotnú starostlivosť od VšZP dostanú," uviedla vo vyhlásení Všeobecná zdravotná poisťovňa. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy