Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nový slovenský armádny stroj Vydra nespĺňa parametre obrany, tvrdí Macko. Ale Slovensko zaň zaplatí milióny
Zdielať na

Nový slovenský armádny stroj Vydra nespĺňa parametre obrany, tvrdí Macko. Ale Slovensko zaň zaplatí milióny

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Slovensko bude mať obrnené vozidlo s názvom Vydra. Ide o nákup a výrobu armádneho stroja 8x8 za milióny eur. Niektorí špecialisti tvrdia, že vozidlo nespĺňa zásadné parametre obrany Slovenska, samotnej posádky a nie je kompatibilné s výzbrojou aliancie. Ku kritike slovensko-fínskeho vozidla sa otvorene hlási aj donedávna vysoko-postavený vojenský generál Pavel Macko.

Generálporučík Pavel Macko ešte začiatkom roka patril k vysoko profesionálnemu veleniu ozborejných síl. Keď ale SNS obsadila do vrcholového velenia svojho nominanta s nižšou odbornosťou, Macko požiadal o prevelenie do zálohy. A od toho okamihu verejne komentuje dianie v armáde aj kriticky a teraz aj ako člen neparlamentnej strany. Už dlhšie, konkrétne aj projekt nákupu pancierových osemkoliek Vydra, ktorý sa pozitívnej kritike skôr neteší. "Nespĺňa základné operačné požiadavky na ťažkú brigádu a to je naša hlavná úloha, hlavný záväzok, ktorý máme voči spojencom," tvrdí Macko.

​Slovensko na postavenie obrneného kolesového obojživelníka minie milióny eur. Takmer pol miliardy. Slovenský názov Vydra, ale nenesie čisto slovenske vozidlo. Podvozok fínskeho vozidla a v podstate aj pancierovanie Slovensko svojpomocne doplní o ďalšie časti, ktoré si vyrobíme sami. Napríklad vyrobíme vežu, na ktorú má ísť už prekonaný kanón. Podľa kritikov štátneho zámeru ide o zlý projekt. "Pretože nakupujeme techniku, ktorá je už neefektívna a v dnešnej dobe sú požiadavky na bojovú činnosť iné," tvrdí Juraj Krúpa, špecialista na obranu a bezpečnosť SSPI. 

​Zásadné body, pre ktoré je Vydra v nemilosti v časti odbornej verejnosti sú:

a/ Nepomerne vysoká cena v porovnaní s ponukov na trhu .

b/ zastaralý kanón závislý na lokálne používanej prekonanej munície

c/ slabá balistická ochrana posádky - slabé pancierovanie

d/ nekompatibilný stroj so systémami aliancie / NATO

"Ja osobne to považujem za neefektívne plytvanie prostriedkami daňovníkov," dodáva Krúpa. "Myslím si, že predseda vlády by nemal vôbec dovoliť zaradenie tohto materiálu do vlády," hovorí Macko. Pre rezort obrany je Vydra efektívna. 81 kusov si vyskladáme sami, čo znamená vytvorenie pracovných miest a investíciu do priemyslu. "Je to jednoznačne náš slovenský produkt do budúcnosti," tvrdí Peter Gajdoš, minister obrany SR.

​ Faktom ale je, že Vydier chce obrana 81 kusov. A aj v tom je podľa špecialistov neefektívnosť takmer polmiliardovej investície, kedže nepredpokladajú, že by o Vydru okrem Slovenska niekto prejavil záujem. "K tejto téme poskytneme viac informácií po prerokovaní materiálu vládou. Na nezmysly nemá význam reagovať," uvádza sa v stanovisku Ministerstva obrany SR. Špecialisti predpokladajú, že toto obrnené vozidlo by mohlo mať Slovensko zaradené do výzbroje už začiatkom roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy