Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Technologická novinka v nemocnici v Komárne je skokom do budúcnosti
Zdielať na

Technologická novinka v nemocnici v Komárne je skokom do budúcnosti

KOMÁRNO / Do Komárna pribudol lineárny urýchľovač, zatiaľ jediný svojho druhu na Slovensku. Nemocnica v Komárne tak ukončila prvú etapu výstavby plánovaného Komplexného onkologického centra. Stredisko za viac ako 20 miliónov eur by malo byť dokončené v roku 2022.

Najnovšia technologická novinka, lineárny urýchľovač, je doslova skokom do budúcnosti, ktorý realizovali v Komárňanskej nemocnici. "Ide o jediný prístroj svojho druhu nielen v regióne, nielen na Slovensku, ale aj v Česku. Je 4-krát rýchlejší ako klasické urýchľovače," informoval primár oddelenia klinickej a radiačnej onkológie Pavel Demeter.  



"Minulý štvrtok sme ožiarili 43 pacientov, takže prístroj ide v plnom výkone ," teší sa z prístroja riaditeľ nemocnice v Komárne, Miroslav Jaška. 

Najšpičkovejší lineárny urýchľovač na svete, aj s CT simulátorom, funguje v zrekonštruovaných priestoroch radiačnej onkológie viac ako storočnej nemocnice. Je súčasťou vznikajúceho Komplexného onkologického centra v Komárne. "Tu je všeobecne známa vysoká incidencia nádorových ochorení, v podstate najväčšia z celého Slovenska, takže ten stroj je tu viac ako žiaduci," vysvetľuje primár. 

Prínosom nového prístroja nie je len rýchlosť ožarovania, ale najmä presnosti. Pacient dostáva menej radiačnej dávky, cielene sú ožarované len nevyhnutné miesta, bez zásahu okolitých zdravých tkanív. "Sme už za pár dní prakticky naplnili jednu celú dennú kapacitu dennej smeny. To očakávanie je okolo 1200 nových pacientov, ale už teraz môžem povedať, že to číslo bude asi presiahnuté," dodal Demeter. 

V prípade dohody medzi zdravotnými poisťovňami na medzinárodnej úrovni môžu navštevovať komplexné onkocentrum v Komárne aj pacienti aj zo susedného Maďarska. "Na tri kilometre je tu riešenie, chorí by nemuseli cestovať, ako doteraz, desiatky kilometrov. Bolo by to veľké uľahčenie," priznáva riaditeľka nemocnice v Maďarsku Enikő Lőrinczi. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy