Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pitnú vodu v dvoch obciach asi znečistila močovka z chovu ošípaných
Zdielať na

Pitnú vodu v dvoch obciach asi znečistila močovka z chovu ošípaných

ČIČOV/TRÁVNIK / Zdroj znečistenia studní pitnej vody verejného vodovodu v Čičove a Trávniku nie je známy ani po 5 dňoch. Podozrenie domácich, že za to môže hnojovica z veľkochovu ošípaných, preverujú. Výsledky analýzy kontrolných vzoriek budú známe do konca týždňa. Dovtedy si ľudia budú chodiť po pitnú vodu z cisterny a tamojší školáci majú nečakané prázdniny.

"Vo vode boli zistené mikroorganizmy, ktoré poukazujú na fekálne znečistenie, môže to ohroziť verejné zdravie hlavne výskytom hnačkovitých ochorení," hovorí Helena Palušková z RÚVZ Komárno.

Studne zásobujú momentálne nepitnou vodou 2 tisíc obyvateľov susediacich obcí v komárňanskom okrese. Patrik Ruman, riaditeľ vodárenskej spoločnosti Komárno hovorí: "Niekto neodborným zásahom kontaminoval spodnú vodu a tým pádom znehodnotil pitnú vodu v obci Čičov a Trávnik."

Rodičia 170 škôlkarov a školákov si okrem zdravotne nezávadnej vody museli v týchto dňoch zabezpečiť aj opateru pre svoje deti.

Starosta obce Čičov Csaba Földes dodáva: "Teraz nemôžu školu navštíviť, plus ešte tu je v obci jedna jedáleň, ktorá musela zastaviť svoju činnosť."

Fekálne znečistenie spodných vôd mohlo spôsobiť aj neodborné hnojenie okolitých polí, ale aj fakt, že v obciach nie je kanalizácia či čistička odpadových vôd.

Starosta hovorí o aplikácii hnojovice z neďalekého veľkochovu ošípaných: "Tam vypúšťajú hnojovicu a my to nevieme odkontrolovať, ani nevieme či je to povolené."

Spoločnosť Dan-Slovakia Agrar, a.s. zareagovala v písomnom vyjadrení takto: "Všetky práce vykonávané zamestnancami DSA spĺňajú najnáročnejšie štandardy v oblasti prevádzky aj kvality ochrany životného prostredia. Preto dôrazne odmietame akékoľvek vyjadrenia a obvinenia, podľa ktorých môžu aktivity DSA súvisieť so vzniknutou situáciou. Naša spoločnosť aplikuje hnojovicu výlučne za zákonom stanovených podmienok."

V prípade hnojenia v ochrannom pásme vodného zdroja je však potrebný súhlas orgánu štátnej vodnej správy.

Hovorca ministerstva pôdohospodárstva SR Michal Feik hovorí: "Už analyzujeme vzniknutú situáciu a ak sa preukáže, že poľnohospodársky podnik porušil pravidlá o ochrane pôdy v prípade vody, bude patrične sankcionovaný."

Pitnú vodu ohrozujú rôzne formy ľudskej nezodpovednosti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy