Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Podpredseda komisie pre územný plána a výstavbu si stavia dom načierno
Zdielať na

Podpredseda komisie pre územný plána a výstavbu si stavia dom načierno

PREŠOV / Ešte sa ani neohrial v poslaneckej lavici a už má na krku škandál. 31-ročný prešovský poslanec Jozef Demčák začal stavať dom bez stavebného povolenia. V zastupiteľstve sa je členom poslaneckého klubu KDH, OĽANO, NOVA a nezávislí poslanci. Paradoxne, na prvom zasadnutí sa stal podpredsedom komisie pre územný plán a výstavbu.

Na pozemku poslanca Jozefa Demčáka - bez stavebného povolenia - rastie dom. Štefan Krajči, starosta Ľubotíc, susednej obce Prešova, kde si novozvolený poslanec mesta začal stavať dom, však hovorí o nesúlade so zákonom: "Zatiaľ stavebné povolenie vydané nebolo."

Novopečený nezávislý mestský poslanec sa pri prvých otázkach vo funkcii postavil tak, že sa s nami odmietol stretnúť. A potom nám poslal SMS správu s tým, že sa vyjadrí písomne. Napokon sa ozval - emailom. Na to, prečo stavia bez stavebného povolenia, ale neodpovedal.

V predmetnej veci prebieha riadne stavebné konanie, ktoré je v súčasnosti pozastavené. Ako bežný občan čakám za doriešením predmetnej situácie príslušným úradom,“ napísal Jozef Demčák vo svojom stanovisku.

Starosta Ľubotíc Štefan Krajči hovorí: "Samozrejme tam hrozí sankcia, za to, že začal stavať bez povolenia."

Jediná možnosť ako dnes poslanca vidieť boli plagáty, ktoré po meste ostali z nedávnych volieb. Na svojom profile na sociálnej sieti hovorí o sebe ako o človeku, ktorý okrem iného hľadá spôsoby a riešenia. Tiež je podľa neho dôležité, aby sa Prešov rozvíjal v prospech občanov. Ako však on ako občan rozvíja obec Ľubotice sme sa už nedozvedeli. Ani od jeho manželky.

O stavbe bez stavebné povolenia je podľa starostu už informovaný aj spoločný stavebný úrad v Prešove. Poslanec Jozef Demčák sa ani slovkom nezmienil o tom, že prečo stavia bez povolenia, za to vraj chápe novinárske otázky. Pritom stavebný zákon pozná aj také niečo ako odstránenie stavby. No pán poslanec sa asi spolieha, že doteraz sa tento zákon ukázal ako bezzubý.

"Momentálny mediálny záujem, samozrejme, ako novozvolený poslanec chápem a verím, že sa predmetné dokumenty doriešia, aby sme v budúcom roku mohli stavať," píše Jozef Demčák.

Vedúci stavebného úradu v Prešove Jozef Tuka hovorí: "Tunajší stavebný úrad urobí výkon štátneho stavebného dohľadu. Na základe výsledkov bude stavebný úrad postupovať v zmysle platnej legislatívy."

Čierne stavby sa na Slovensku vo väčšine prípadov nemajú čoho báť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy