Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obnovia legendárne kúpele. Na rekonštrukciu Grössling dalo mesto 800 tisíc eur
Zdielať na

Obnovia legendárne kúpele. Na rekonštrukciu Grössling dalo mesto 800 tisíc eur

BRATISLAVA / Legendárne bratislavské kúpele Grössling postavili pred viac ako 100 rokmi a starí Prešpuráci ich milovali. Lákajú dodnes, o čom svedčil dlhočizný rad pred ikonickou stavbou. V týchto dňoch totiž priestory bývalej plavárne posledný krát ukázali verejnosti. Predchádzajúce vedenie mesta už oznámilo, že na rekonštrukciu kúpeľov vyčlenilo na budúci rok 800 tisíc eur.

Kúpele boli veľmi populárne od svojho otvorenia v roku 1895, postupne v objekte vybudovali tri bazény. Grössling tak mohol slúžiť aj potrebám moderného športu. "Môj otec sem chodil do pary. Každú sobotu sa okúpať, očistiť," hovorí návštevníčka. Len málo sa vie o tom, že v období prvej ČSR tam bol jediný 25 metrov dlhý bazén, čo Bratislave závidela Praha aj Brno.

Niektorí z tých, čo prišli nazrieť dovnútra, si na túto plaváreň pamätajú ešte z obdobia socializmu. "My sme tu mali povinné plávanie v roku 1987, tak sme tu niekoľkokrát plávali, potom sme sa na to vykašľali," povedal návštevník. Kúpele patria medzi pamätihodnosti Bratislavy, najmä preto, že ide architektonický skvost.

Grössling slúžil pôvodného účelu do začiatku 90. rokov, pre havarijný stav nakoniec plaváreň zatvorili. Vedenie Bratislavy má teraz s budovou veľké plány. Chce bývalé kúpele oživiť v plnej kráse.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy