Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Duckého zmenky: V hre je 30 miliónov eur, o ktoré môže štát prísť
Zdielať na

Duckého zmenky: V hre je 30 miliónov eur, o ktoré môže štát prísť

BRATISLAVA / Verdikt najvyššieho súd v dlhoročnej kauze Duckého zmenky otriasol aj vládnymi predstaviteľmi. Rozhodol totiž v prospech cyperskej schránkovej spoločnosti. V hre je ale 30 miliónov eur, o ktoré môže štát prísť. Rezort hospodárstva, Úrad vlády, ale ani SPP zaplatiť nechcú.

"SPP považuje rozhodnutie Najvyššieho súdu za nezákonné a nespravodlivé," povedal hovorca SPP Ondrej Šebesta. "Rezort veľmi negatívne vníma rozhodnutie súdu v prospech špekulatívnych nárokov spoločnosti s nejasným majetkovým pozadím," informuje hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. 

SPP a všetky neskoršie vlády považovali zmenky za neplatné alebo premlčané a odmietali ich vyplatiť. Teraz sa situácia zmenila. Spoločnosť SPP sa ale odmieta vzdať, chce zabojovať za zvrátenie stavu. Aké kroky v tejto veci urobí ešte nechce prezradiť.

"Spoločnosť preto podnikne všetky kroky na zvrátenie tohto rozhodnutia a na ochranu svojich záujmov," dodáva Šebesta. "Predseda vlády Peter Pellegrini plne podporuje kroky mininsterstva hospodárstva a SPP, ktoré smerujú k tomu, aby SPP tieto peniaze vyplácať nemusel," uviedla hovorkyňa Úradu vlády Patrícia Macíková. 

Do tohto civilného sporu krátko pred rozsudkom vstúpila aj Generálna prokuratúra, ktorá zvažuje požiadať vo veci aj o mimoriadne dovolanie.

Podľa NS boli pre rozhodnutie v tejto veci bol splnené všetky procesné podmienky. Zároveň ale tvrdí, že prípad je ešte živý a preto nemôže vysvetliť prečo rozhodol v prospech cyperskej spoločnosti. Urobí tak až po uplynutí 30 dňovej zákonnej lehoty.

Súvisiace články