Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V martinskej nemocnici majú nový set prístrojov. Pomôcť má tým najmenším
Zdielať na

V martinskej nemocnici majú nový set prístrojov. Pomôcť má tým najmenším

MARTIN / Predstavitelia známeho obchodného reťazca vo svojej dobročinnosti opäť mysleli na tých najmenších. Už štvrtý raz obdarujú slovenské nemocnice, kde do novorodeneckých oddelení pribudnú sady prístrojov, ktoré navrhli odborníci. Ide o tie zdravotnícke zariadenia, kde ženy privádzajú svoje ratolesti na svet bezplatne.

Set prístrojov previedli v Martinskej univerzitnej nemocnici, ale rovnakú poputujú aj do ďalších zdravotníckych zariadení na Slovensku."V rámci projektu Dobré rozprávky podporujeme novorodenecké oddelenie, ktoré umožňujú bezplatný pôrod. Tento rok je to 52," uviedol Matúš Gala, generálny riaditeľ spoločnosti Lidl na Slovensku. 

Je to zostava, ktorá pomáha najmä maličkým pacientom, ale aj lekárom či sestričkám, ktorí sa o tieto bábätká vzorne starajú. Je tu inkubátor, ktorý zabezpečuje, aby dieťa ležalo v teple. Zároveň umožňuje jeho pohodlné ošetrovanie. "Je to zariadenie, ktoré umožní udržať telesnú teplotu dieťatka, zároveň umožní podávať kyslík. Umožní tomu dieťaťu, aby mohlo byť vyzlečené, to znamená, že sa dá lepšie monitorovať," uviedla primárka Neonatologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine, Katarína Maťašová.

"Srdcom celého projektu je prístroj, ktorý monitoruje srdce," uviedol Mirko Zibolen, prednosta Neonatologickej kliniky UN Martin. "Graficky znázorní činnosť srdca, vlastne EKG, dýchanie, umožní merať krvný tlak. percento kyslíka, ktoré sa nachádza v krvi," dodáva primárka Katarína Maťašová. 

Sledovanie životne dôležitých funkcií dieťatka v prvých dňoch po jeho narodení, môže mať vplyv na jeho ďalší vývoj. "Ukazuje sa, že hodnotenie správnej činnosti srdca počas oživovania dieťaťa je kľúčovým bodom, ktorým sa lekár vo svojom liečebnom postupe môže riadiť," dodal Mirko Zibolen. Vďaka tomuto projektu nemocnice môžu využiť už štvrtú sadu prístrojov. "Umožňujú týmto deťom nielen prežiť, ale umožnia im, aby ich život do budúcna bol kvalitný," dodal Zibolen. 

"Psychomotorický vývin je určite na lepšej úrovni, keď je tá starostlivosť poskytnutá v prvých sekundách a v prvých minútach dieťaťa," hovorí Monika Pádejová, mama hospitalizovaného dieťaťa. 

"projekty súvisiace so spoločenskou zodpovednosťou už máme v našej DNA a každý rok sa snažíme pomáhať tým, ktorí si nevedia pomôcť sami," dodal Matúš Gala, generálny riaditeľ spoločnosti Lidl na Slovensku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy