Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zbierka (ne)obyčajných ponožiek pre dobrú vec
Zdielať na

Zbierka (ne)obyčajných ponožiek pre dobrú vec

PREŠOV / Teploty pod nulou už veštia výstrahu nielen motoristom, ale sú varovaním aj pre ľudí bez domova. Rôzne charity ich vedia prichýliť a aj poskytnúť teplé oblečenie. Kabáty a svetre sa vždy nájdu, problémom je však málo topánok a ponožiek. Jedno prešovské občianske združenie preto usporiadalo ich zbierku. Tisíce párov už čakajú na nových majiteľov.

Emil prišiel najprv o prácu a potom aj o byt. Svoje útočisko a strechu nad hlavou našiel v záhradnej chatke. Na zimu si už zvykol, ale dobre vie, že mrazy neradno podceňovať. Je jedným z tých, ktorým sa dostala pomoc. Na zimu ich zásobili ponožkami.

Občianske združenie s príznačným názvom podaj ďalej vo svojom zbernom mieste prijíma počas celého roka nielen obuv a oblečenie ale aj domáce spotrebiče. Všetkým tým zásobujú rodiny, ktoré si to nemôžu dovoliť. Ľudia donesú všeličo možné ale vždy chýbali ponožky.

"Celú zimu, minulú zimu si chodili ľudia pýtať práve ponožky. K nám ale ponožky nenosievali, je to v podstate nehygienické a nie každý vám donesie nové ponožky," uviedla Viera Viki Potášová z občianskeho združenia Podaj ďalej. Stačila jedna výzva. Pomohli aj sociálne siete a do zberu ponožiek sa zapojili ľudia nielen z Prešova ale aj z Košíc, Žiliny a Bratislavy. Do tých miest po rozdelení poputujú aj ponožky pre bezdomovcov. "Ja mám rád aj letné aj hrubé na zimu," vraví bezdomovec Emil Izdenci.

"Tieto ponožky sme sa rozhodli len pre ľudí bez domova, ľudí, ktorí žijú vonku. Málokto si uvedomuje, že veľa kilometrov denne musia oni prejsť," dodala Potášová. 

Pápež František tento týždeň obedoval s bezdomovcami. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy