Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Maďarský premiér na Slovensku. Pozrel si akadémiu na ktorú dali Maďari milióny a určil, kto ho môže a nemôže nakrúcať
Zdielať na

Maďarský premiér na Slovensku. Pozrel si akadémiu na ktorú dali Maďari milióny a určil, kto ho môže a nemôže nakrúcať

DUNAJSKÁ STREDA / V Dunajskej Strede dnes otvorili najväčšiu slovenskú futbalovú akadémiu. Paradoxne - z väčšej časti nám ju zaplatili Maďari. Na dnešné slávnostné otvorenie prišiel - ako súkromná osoba - aj maďarský premiér Viktor Orbán. Stretnúť sa s ním ale mohli iba vybraní novinári.

Desať ihrísk. z toho dve vyhrievané, na 18 hektárovom pozemku sú súčasťou futbalovej akadémie, ktorú v piatok odovzdali v Dunajskej Strede. Na predpoludňajšej tlačovke sa novinári okrem iného dozvedeli, že ide o investíciu za 14 miliónov eur a popoludňajšie slávnostné otvorenie bude súkromná udalosť.

"Medzi pozvanými hosťami je aj pán Viktor Orbán, príde sem ako človek, ktorý má rád futbal, ktorý má rád Dunajskú Stredu a cení to, čo tu robíme s futbalom," uviedol majiteľ FC DAC 1904 Dunajská Streda Ozskár Világi.  Stretnúť sa s ním mohli len členovia akadémie, vybraní hostia a dokonca vybraní novinári - zástupcovia verejnoprávnych televízií a tlačových agentúr oboch krajín.

 "Pán Orbán príde ako súkromná osoba, je to viacmenej otvárací ceremoniál pre našich ľudí. Takže je to viac menej rodinná udalosť," uviedol Világy. 

V MOL Futbal academy rozvíja svoj talent 300 mladých futbalistov a futbalistiek v 14 vekových kategóriách, s ktorými denne pracuje 32 trénerov. "V súčasnosti je to najväčšia futbalová akadémia na Slovensku," uviedol prezident klubu. 

Milióny od Maďarov

Keďže klub v Dunajskej Strede súčasne stavia aj rozsiahly štadión, zdroj na budovanie liahne talentov museli hľadať aj inde. "Pýtali sme aj od slovenského futbalového zväzu, ale oni nemohli prispieť a potom som sa obráti na maďarský futbalový zväz," dodal Világhy. 

Šesž miliónov eur vložili do projektu z vlastných zdrojov, maďarská nadácia Bethlena prispela miliónom. A kým slovenský futbalový zväz prispel 500 tisíc eurami, ten maďarský takmer 7 miliónmi. Maďarské médiá, ktorých zástupcovia na tlačovke vysoko prevládali sa pýtali, či je spravodlivé, aby časť maďarského rozpočtu putovala na Slovensko. "Keby sme išli na to čisto ekonomicky, tak tá pomoc, ktorá príde z Maďarska a prispievanie našich občanov Slovenska na rozpočet Maďarska môže byť aj vyrovnaný, môže byť, že aj prevažuje. Míňame peniaze, aj v Budapešti aj na Balatone, do maďarského rozpočtu prispievame spotrebnými daňami, ktoré odvádzajú naše konzumácie," dodal prezident klubu. 

Vzhľadom na selekciu médií účastných súkromného podujatia sme sa na rozpočet predsedu vlády Maďarska nemohli opýtať. Z auta vystúpil až na súkromnom pozemku akadémie, aj s fanúšikovským šálom DAC-u okolo krku.

Najčítanejšie správy