Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mimoriadna situácia v obci blízko hraníc. Stovky kamiónov ohrozujú obyvateľov
Zdielať na

Mimoriadna situácia v obci blízko hraníc. Stovky kamiónov ohrozujú obyvateľov

VYŠNÉ NEMECKÉ / V obci po zasadnutí krízového štábu vyhlásili mimoriadnu situáciu. Tamojší hraničný priechod na Ukrajinu totiž čelí nečakanému náporu stoviek kamiónov z celej Európy. Miestnym obyvateľom to môže spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti.

Výfukové plyny z kamiónov sa držia nad príbytkami dedinčanov. U niektorých sa už objavili problémy s dýchaním. V obci preto vyhlásili mimoriadnu situáciu, počas ktorej bude prebiehať aj monitorovanie ovzdušia.

Dopravný kolaps na hranici je následkom medzinárodného systému povoleniek na prepravu tovaru. Kamionisti si ich už v okolitých štátoch minuli, a preto teraz musia prechádzať cez Slovensko. "Po vyčerpaní limitu prepravných povolení za daný štvrťrok, najmä v Poľsku i Maďarsku, volia vstup do EÚ cez Slovensko. Dôvodom je úspora prepravných nákladov," vyjadrila sa hovorkyňa colného úradu Klára Baloghová.

 Malá dedina ale nie je na takýto nápor ľudí vôbec pripravená. Krízový štáb preto musí zabezpečiť pre kamionistov aspoň základné potreby. Prevádzka na hraničnom priechode funguje 24 hodín. Colníci majú obmedzené kapacitné možnosti, skontrolovať sa musí každý kamión. "Finančná správa prijíma všetky potrebné organizačné a personálne opatrenia k eliminácii nepríjemného stavu," dodala Baloghová. 

Colníci zadržali desiatky kusov tovaru, ktorý nespĺňal bezpečnostné kritéria. Išlo aj o tovar vhodný pre mládež:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy