Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovenský protest proti maďarskému zákonu. Bezdomovci končia pred súdom
Zdielať na

Slovenský protest proti maďarskému zákonu. Bezdomovci končia pred súdom

BRATISLAVA / Orbánova vláda v susednom Maďarsku urobila z prespávania na ulici trestný čin. Ľuďom bez domova, ktorých trikrát po sebe chytia, ako nocujú vonku, hrozí zatknutie a zničenie ich majetku. Proti tomuto prístupu sa vo štvrtok v Bratislave konal symbolický protest.

"Nešťastie bolo vyhlásené za kriminálny čin a to je podľa mňa cesta do pekla," vyjadril sa kresťanský duchovný Daniel Pastirčák. Na Slovensku ľuďom za to, že nemajú strechu nad hlavou, súd nehrozí, no ani tu nie sú všade vítaní. Napríklad predelené lavičky hovoria: sadnúť si môžeš, no ľahnúť nie. "Tá lavička je ako symbol zovretej päste, ktorú ukazujeme bezdomovcom a ukazujeme im, nechceme aby ste tu boli," pokračoval Pastirčák. 

"Veľmi ľahko človek príde o robotu, a keď si nebude platiť nájom, príde o bývanie. Sama som ostala na ulici, celý rok a dve zimy," povedala jedna z bezdomovkýň Veronika. 

"Svätý Augustín vraví, že láska znamená, že chcem aby si bol. A my im hovoríme, že chcem aby si nebol," konštatoval Pastirčák. "Represia vôbec nie je riešením, ešte zhoršuje tú zúfalú situáciu ľudí bez domova. Trestáme ľudí, ktorým ako spoločnosť nedokážeme pomôcť," upozornila Sandra Tordová, predsedkyňa správnej rady O.Z .Proti Prúdu. 

Podľa ľudí, ktorí sa snažia bezdomovcom pomáhať je kľúčové zabezpečiť skromné, no vlastné bývanie. Bývanie bez vlastnej strechy nad hlavou si v rámci dobrovoľníckeho programu na škole na dva týždne vyskúšala aj 18-ročná Sára so spolužiakmi. "Prišli sme na ulicu, bez peňazí, mali sme ruksak, spacák, základné hygienické potreby," povedala študentka Leaf academy Sára Lovecká. Aj ona odmieta kriminalizáciu ľudí bez domova. "Nerieši situáciu iba to sťažuje život ľuďom, ktorí ho majú strašne ťažký aj sám o sebe a nie často z vlastnej viny," vyjadrila sa nakoniec študentka Sára. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy