Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Popradský primátor, ktorý nafúkal, na súd neprišiel. Rozsudok napriek tomu o pár dní padne
Zdielať na

Popradský primátor, ktorý nafúkal, na súd neprišiel. Rozsudok napriek tomu o pár dní padne

POPRAD / Presne jeden rok, dva mesiace a 23 dní trvá súdny proces s primátorom Popradu Jozefom Švagerkom. Ten je obvinený z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Jeho obhajca ale tvrdí, že sa primátor trestného činu nedopustil. Vo štvrtok prvý muž mesta na súd neprišiel. Napriek tomu zazneli záverečné reči oboch strán.

Vo štvrtok vypovedali pred sudcom dvaja policajti, ktorí opisovali ako primátora v auguste 2017 zastavili. Jeho prvá dychová skúška bolo 1,3 promile, a tak ho odviedli na policajné oddelenie. Tam sa podrobil ďalším siedmim dychovým skúškam. Druhá bola pol promile, ostatné nad jedno promile alkoholu.

Práve pre druhú spornú skúšku šiel primátor aj na dva odbery krvi. Znalecké posudky z týchto odberov sú predmetom sporu. Súdny znalec, ktorý dnes obhajoval ten svoj sa prikláňa k tomu, že v čase skutku mal primátor na základe výsledkov odberov nad jedno promile. Pripustil, že pri prepočtoch došlo k omylu, no jeho výsledok sa zásadne nezmenil. Obhajca primátora to považoval za neprijateľné. 

Druhý súdny znalec totiž vo svojom posudku tvrdil, že hodnota alkoholu v krvi primátora mohla byť niečo málo pod jedno promile, a tak nešlo o trestný čin. Svoj posudok ale obhájiť nemohol, keďže nebol predvolaný. Švagerkov obhajca opätovne požiadal sudcu o vypočutie súdneho znalca, ktorého navrhol, ale aj o vypočutie zdravotníka, ktorý primátorovi odoberal krv. Sudca tieto žiadosti ale zamietol a požiadal obe strany o záverečné reči. 

Prokurátor vo svojej záverečnej reči zhrnul všetky dôkazy, ktoré podľa jeho slov jasne dokazujú primátorovu vinu a spáchanie trestného činu. Primátorov obhajca ale s týmto názorom zásadne nesúhlasil. Uviedol tiež, že neboli dodržané zásady spravodlivého procesu aj preto, že nebol vypočutý ním navrhnutí súdny znalec. 

Sudca rozsudok nevyhlásil. Podľa jeho slov zaznie 13. novembra. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy