Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Okolo obce číhajú vlci a medvede. Ochranári o odstrele nechcú ani počuť
Zdielať na

Okolo obce číhajú vlci a medvede. Ochranári o odstrele nechcú ani počuť

NOVÁ SEDLICA / Keď idú na huby, pískajú si alebo spievajú - obyvatelia Novej Sedlice si už zvykli, že okolo ich obce číha veľa vlkov a medveďov. V noci dokonca zišli až do dediny, kam zahnali statného jeleňa a jelenicu. Zatiaľ, čo poľovníci počítajú škody na vysokej zveri, ochranári o odstrele vlka nechcú ani počuť.

Sme v Novej Sedlici. Miestni obyvatelia hovoria, že nie líšky, ale vlci a medvede im tu dávajú dobrú noc. "Ľudia chodia na hríby ale boja sa, poviem vám boja sa chodiť," uviedol Peter Fedič, predseda poľovného združenia. "Videla som stopu medveďa, 100 metrov od domu. Mám strach ale beriem so sebou psa," povedala obyvateľka obce.

Do dediny prišli vlci aj v stredu v noci. Roztrhali statného jeleňa aj jelenicu v blízkosti rodinných domov. Medvede potom zvyšky zvierat podľa poľovníka odtiahli ďalej do lesa. "To je jasný dôkaz o tom, že to medveď zožral. Vlci nepretiahnu takú diaľku, 10 až 15 metrov, takého jeleňa," objasnil Peter Fedič. "Medvede sa živia prevažne rastlinnou stravou, no keď majú možnosť zjesť nejakú zdochlinu, tak to urobia s radosťou," dodal Viliam Bartuš, lesoochranárske združenie VLK. 

Predseda poľovného združenia tvrdí, že vlci sú najmä na krajnom východe veľkým problémom. "Bolo by treba urobiť legislatívu, aby bol odstrel aspoň tam, kde sú premnožené," povedal predseda poľovného združenia. Kvóta lovu vlka dravého je pre túto poľovnícku sezónu určená na 70 jedincov. Poľovníkov ale čakajú zmeny. "Pre túto poľovnícku sezónu nie je kvóta rozdelená na jednotlivé kraje, ale je určený len maximálny počet jedincov ulovených v jednom kraji, a to 30 jedincov," upresnil Vladimír Machalík, hovorca MPRV SR.

Spoločenská hodnota jeleňa je 2000 eur. To isté platí u vlkov. Vlk dravý má však pre poľovníkov aj inú hodnotu. Tvrdia, že ide o prestíž. Dokonca aj cudzinci sú ochotní zaplatiť za poľovačku na vlka. Ide o takzvaný poplatkový odstrel. "V takom prípade poľovný hospodár vypíše povolenku hosťovi, či už je to od nás alebo zo zahraničia," dodal poľovník Miroslav Turok - Meceňo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy