Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vláda chystá nový úrad. Oznamovatelia korupcie budú pod ochranou
Zdielať na

Vláda chystá nový úrad. Oznamovatelia korupcie budú pod ochranou

BRATISLAVA / Pracovníci správy národného parku, pracovníčka univerzity, či ministerstva zahraničných vecí. To je len zopár ľudí, ktorí sa rozhodli nahlásiť nekalé praktiky a bojovať proti nim, hoci prišli o prácu. Vláda vytvorila preto nový úrad. Napriek tomu, že 4 roky máme zákon, ktorý má chrániť tých, ktorí ohlásia korupciu, nebolo to tak. Premiér Peter Pellegrini prichádza s novým návrhom, ktorý mu už vláda schválila.

Za štyri roky existencie zákona, kedy nahlasovatelia korupcie patrili pod inšpektoráty práce, podľa ministra práce Jána Richtera, prišlo približne 50 oznámení. "Inšpektoráty práce budú aj naďalej pripravené úzko spolupracovať," vyjadril sa. Na stole je teraz nový zákon, ktorý počíta so zriadením nového úradu. Ten bude mať nielen širšie kompetencie ale aj viac právomocí.

Človek, ktorý korupciu nahlási bude spadať pod inštitút ohlasovateľa korupcie. "Nebude môcť voči nim, ich nadriadení alebo organizácia, v ktorej pracujú, viesť nejaké odvetné opatrenia. Nebudú ich môcť vyhodiť z práce, či účelovo šikanovať znížením mzdy," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. Práve úradu musia zamestnávatelia nahlásiť aj prípadné zmeny v správaní sa voči zamestnancovi. "Chceme, aby títo ľudia mali pocit istoty," pokračoval Pellegrini. 

"Úrad vnímam pozitívne, myslím, že je to krok vpred k posilneniu postavenia oznamovateľa korupcie," vyjadrili sa šéfka Nadácie zastavme korupciu Zuzana Petková. Podľa nového zákona budete môcť korupciu nahlasovať nie len v štátnych inštitúciách, ale aj aj za firmy. Zamestnávatelia síce zákon vítajú, jedným dychom ale dodávajú, že im chýba aj ochrana firiem a SZCO. 

Zárukou, že nejde o prázdne slová ministra a premiéra, má byť aj spôsob výberu predsedu úradu. Dvaja kandidáti na šéfa úradu sa dostanú do parlamentu, ktorého bude voliť až po tom, čo ich vyberie komisia. "Šéfa úradu bude vyberať komisia, ktorá bude zložená z členov nominovaných prezidentom alebo mimovládkami," vysvetlila spôsob voľby šéfka Nadácie zastavme korupciu.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy