Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žiadal vyrúbať päť stromov, namiesto nich padli stovky. Škody na chránenom území rieši polícia
Zdielať na

Žiadal vyrúbať päť stromov, namiesto nich padli stovky. Škody na chránenom území rieši polícia

NOVÉ ZÁMKY / Mesto Šurany vydalo súhlas na výrub piatich stromov a niekoľkých kríkov. Majiteľ pozemku v chránenom území svoju žiadosť odôvodnil tým, že mu stromy znečisťujú pozemok a vznikajú pod nimi nelegálne skládky. Lenže ochranári tam našli vyrúbaných takmer 200 kusov vzácnych drevín.

Majiteľ pozemkov v chránenom vtáčom území v katastri Šurian požiadal o výrub piatich agátov. Výsledkom je kopa vyrúbaných stromov. Príslušný odbor mestského úradu žiadosť na výrub odobril v lete tohto roka. "Nebola som na mieste, päť kusov mal, lebo boli suché, tie boli na jednej parcele, ostatné sme už neriešili," povedala Stanislava Fialková z Mestského úradu Šurany. 

Nakoniec sa v chotári Šurian rúbalo omnoho viac – okrem agátu bieleho aj vzácne moruše či slivky. "Rádovo boli vyrúbané desiatky až stovky kusov celá historická alej starých agátov, ktoré mohli mať 60 až 70 rokov," povedal Jozef Lengyel zo Štátnej ochrany prírody. 

Hniezdne biotopy vzácnych druhov vtákov tak zmizli v priebehu niekoľkých dní. Súčasne zanikli útočištia aj pre viaceré druhy cicavcov a poľovnú zver. "Pilčíci, ktorí robili výrub, potvrdili, že tento vlastník pozemkov im dal priamo príkaz, aby rúbali vysoko nad rámec vydaného rozhodnutia," povedal Lengyel. "Rúbali týždeň, potom odišli preč na dva týždne, potom zase tento týždeň to rúbali, pokiaľ oni vyrúbali viacej, to je čiste na ich zodpovednosť," reagoval majiteľ pozemkov a agropodnikateľ z Piešťan.

Podozrivá zrejme nebola ani skutočnosť, že päť stromov a niekoľko kríkov rúbu celé týždne. "Pán nepovedal, kedy prídu píliť, takže my sme tam nemali dôvod chodiť," uviedla Fialková. "Žiadosť na výrub musí obsahovať presne aké počty drevín, ktoré budú vyrúbané, presné druhy drevín, mali byť aj označené," dodal Lengyel. 

Výrub rieši polícia

"Páchateľ vypílil 118 kusov agátu bieleho, 24 kusov sliviek, 17 moruší, dva jasene a päť kusov krovín agátu trnky a bazy," uviedla policajná hovorkyňa v Nitre Renáta Čuháková. Paradoxne tak majiteľovi pozemkov vznikla predbežná škoda za 65 000 eur. "Spoločenská hodnota sa môže vyšplhať aj na sumu nad 100 tisíc eur. Tieto stromy zvnútra boli už síce mierne duté, ale obvodové pletivo mali zdravé a nehrozil ani pád týchto drevín," uviedol Lengyel. "Polícia prípad vyšetruje ako prečin porušovania ochrany stromov a krov," dodala Čuháková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy