Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na tele mala štípance, tak zavolala deratizéra. Bratislavčanka mala v byte bzdochy
Zdielať na

Na tele mala štípance, tak zavolala deratizéra. Bratislavčanka mala v byte bzdochy

BRATISLAVA / Keď si obyvateľka Bratislavy nachádzala štípance po celom tele, vyhľadala pomoc deratizéra. Ten ju nálezom v jej byte šokoval. Objavil bzdochy, ktoré majú schopnosť cicať ľudskú krv.

Bzdochy sa živia platanom a štípance na ľudskom tele sú raritou. "Oslovila nás pani, že v byte niečo má. Zistili sme, že zo stromov jej nalietali bzdochy," povedal deratizér Ján Löw.

Aj pre skúseného zoológa a vedca, Ľubomíra Vidličku, sú štípance záhadou. "Nedá sa to vysvetliť, ale toto je druhý prípad v rámci sveta. Prvý bol zaregistrovaný v Taliansku pred troma rokmi, kedy poštípali ľudí." 

"Bola to mestská časť Ružinov, kde vlastne obyvatelia boli doštípaní neznámym hmyzom. Žiadali sme teda, aby nejaký hmyz odchytili a pri identifikácii bol zistený nový druh," vysvetľuje Löw. 

Na Slovensku sa bzdochy vyskytujú, ale zväčša iné druhy. Živia sa rastlinami, tie o ľudskú krv záujem nemajú. Prečo teda napadli človeka? "Môže sa jednať o istý druh omylu, ktorý vzniká tak, že ten živočích sa dostane do neznámeho prostredia, zrejme nevie dlhšiu dobu zohnať potravu a tak skúša čisto náhodne a tak dôjde aj k prebodnutiu ľudskej pokožky," myslí si Vidlička. 

Voľným okom nie sú viditeľne, ak sa teda objavia na koži štípance, treba prehľadať domácnosť. "Nemalo by to mať závažný vplyv na zdravie, sú to štípance, ktorí sami odznejú. Podobné ako od komárov," ubezpečuje zoológ. Ľudia žijúci v blízkosti platanových stromov tak v prípade výskytu štípancov na tele môžu hľadať vinníka v kôre stromov.

Iba pár mesiacov do zadu trápili mesto Nitra ploštice. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy