Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Správne esencie, hygiena a vedieť ako zaujať. Súťažiaci sa potili na majstrovstvách v saunovaní
Zdielať na

Správne esencie, hygiena a vedieť ako zaujať. Súťažiaci sa potili na majstrovstvách v saunovaní

BEŠEŇOVÁ / Použiť správne esencie, dodržať hygienické pravidlá, byť presvedčivý a zaujať porotu. To všetko počas desiatich minút pri teplote nad 80 stupňov. V Bešeňovej si to cez víkend rozdali najlepší saunamastri na Slovensku o prestížny Herbal Cup, ktorý bol zároveň kvalifikáciou na majstrovstvá sveta v saunových rituáloch.

Cesta za úspechom je sprevádzaná litrami potu. Napriek tomu sa na ňu vydalo desať odvážlivcov z rôznych kútov Slovenska. Zážitkové saunovanie je totiž umenie spojené so športom. "Je to o starostlivosti o klienta, profesionalite saunéra a práci s éterickými olejmi," uviedol Pavel Hofrichter, saunový mág. "Je to ako keby divadlo v saune, kde ten človek podáva tie arómy cez nejaké príbehy," dodal Marek Homza, reprezentant Slovenskej republiky v saunovaní.

​Kreativita a ovládanie práce s uterákom však nie je rozhodne všetko. Verili by ste tomu, že zamrznúť sa dá aj pri vyše 80 stupňoch? Pre niektorých saunamastrov, najmä pri tomto druhu podujatí to nie je žiadny problém. Stačí zabudnúť sprievodný text a chrbát vám razom zaleje mrazivý pot. "Na začiatku je príhovor, kde sa musia povedať základné veci, hygiena a trošku som zamrzla," povedala Dominika, saunamasterka. Zodpovednosť je ale veľká, keďže ide o reprezentáciu celej krajiny. "Výherca Herbal Cupu Bešeňová postupuje na majstrovstvá sveta v Českej republike," vysvetlil Peter Kolenčík, hostiteľ podujatia. 

Táto súťaž je ale náročná nielen pre saunamastrov, ale aj samotných členov poroty a niektoré ich zmysly. So zapchatým nosom sotva dokážu posúdiť kvalitu rituálu. "Ak má porotca zdravotné komplikácie alebo obyčajnú nádchu, tak je to zlé a nie je možné, aby objektívne hodnotil," dodal Pavel Hofrichter.

Samotné oči totiž, najmä v horúcom vzduchu, na všetko určite nestačia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy