Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prípravy na komunálne voľby vrcholia. Malé obce majú veľké starosti
Zdielať na

Prípravy na komunálne voľby vrcholia. Malé obce majú veľké starosti

SLOVENSKO / O necelé dva týždne si budeme voliť nových primátorov, starostov a miestnych poslancov. Voliť sa bude v 6000 okrskoch. V týchto dňoch už platí na kampaň volebné moratórium. V mestách i obciach je ale veľmi rušno - vrcholia totiž prípravy na samotné voľby.

Hoci pred komunálnymi voľbami platí aktuálne volebné moratórium, neznamená to, že sa nič nedeje. Prípravy na komunálne voľby sú v plnom prúde. Kým sa kandidáti venovali volebnej kampani, pre ministerstvo vnútra to znamenalo veľa peňazí a rovnako aj práce. "Celkovo sa rozpočtovalo vyše osem miliónov šestotisíc eur. Pričom v rámci tohto rozpočtu sa počíta aj s rezervami na nepredvídané udalosti," uviedla Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank Slovensko. 

​Komunálne voľby sú špecifické aj tým, že volebné lístky netlačí len štát. V prípade malých obcí lístky netlačí ministerstvo vnútra, ale jednotlivé okresné úrady. "Počítame, že sa bude zabezpečovať tlač vyše milióna hlasovacích lístkov. Na Slovensku je veľa maličkých obcí," povedala Ľubomíra Chmelová. 

V Tatranskej Javorine majú sotva dvesto voličov, ale aj tam im s hlasovacími lístkami pomohol okresný úrad. "Obec pripravila vzorové hlasovacie lístky, s ktorými išla do Popradu na okresný úrad," objasnila Alena Pitoňáková, starostka Tatranskej Javoriny. 

Do dediny Lendak priviezli 3,5-tisíc hlasovacích lístkov. "Pri každých voľbách nám tieto lístky tlačí okresný úrad. Všetky náklady, ktoré sú spojené s voľbami znáša okresný úrad," vysvetlil Michal Marhevka, prednosta obecného úradu v Lendaku. 

Komisie majú momentálne čas aj na kontrolu volebných lístkov. Nezriedka sa totiž objaví nejaká chyba. V prípade, že miestna volebná komisia, ktorá zodpovedá za správnosť hlasovacích lístkov nedopatrením odsúhlasí hlasovací lístok s nesprávnym menom alebo priezviskom, prípadne veku, je možné urobiť ešte nasledujúcu dotlač. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy