Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dedinu ovládol strach. Neďaleko domov zaútočili vlci
Zdielať na

Dedinu ovládol strach. Neďaleko domov zaútočili vlci

MÚTNE / V oravskej dedine Mútne vládne strach. Priamo v obci zaútočili na domáce zvieratá vlky. Útočili však aj v Beňadove. Starí dedinčania tvrdia, že nikdy sa to v Mútnom ešte nestalo. Dvadsať kilometrov od hraníc s Poľskom sa však vlky strieľať nemôžu.

Priamo v dedine, ani nie 200 metrov od rodinných domov vlci zaútočili na bezbranný dobytok. Jednému z chovateľov sa v oplotku pásli tri kravy a dve teľatá. Nechával ich vypásť sa na tráve, ostávali tu aj na noc, čo sa chovateľovi nevyplatilo. "Teliatko ešte žilo, prehadzovalo hlavu z jednej strany na druhú. Prišiel som k nemu a zozadu som zbadal, že mal veľkú vyžratú ranu," povedal chovateľ Štefan Galis. "Je to dielo vlka, pretože je to vytrhnuté celé stehno," skonštatoval konateľ družstva v Mútnom Štefan Traj.  "Buď bol iba sám, alebo ich niekto vyrušil, keď ho ešte iba načali," vysvetlila zootechnička Jana Špitálová. 

O zvieratá sa boja nielen gazdovia, ale aj družstevníci. Vlci sa zvyknú vracať. "Musíme to kontrolovať každý deň, či sa niečo stalo, či nie. Túto noc sa stalo. Ja som už ovce schovala do maštale, aby sme neriskovali zbytočne," pokračovala zootechnička.  Okrem vlkov, tu však podľa chovateľov majú premnožené aj medvede. 

Dvadsať kilometrov od poľských hraníc je celoročný zákaz lovu vlka. S týmto návrhom prišli Poliaci. V Poľsku je vlk totiž celoročne chránený. "Aby nedochádzalo k odstrelu svoriek z Poľska na naše územia, z tohto dôvodu štát prepláca všetky škody, či už na domácich zvieratách alebo poľovníkom na poľovnej zvery,"  povedal riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Dušan Karaska.  "Poliaci si to vylobovali u našich ochranárov, ale považujem to za scestné, lebo v Poľsku nemajú také veľké komplexy lesov, aby sa tam vlk zdržiaval. On sa zdržiava hlavne na tomto severe," poznamenal starosta obce Marián Murín. 

Za hranicami Tatier sa prechádzajú po meste medvede, majú problém. Pozrite si reportáž :

Súvisiace články

Najčítanejšie správy