Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Verejní funkcionári za chyby trestaní nie sú. Pellegrini sa chce na prešľapy pozrieť
Zdielať na

Verejní funkcionári za chyby trestaní nie sú. Pellegrini sa chce na prešľapy pozrieť

BRATISLAVA / Hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov za chybné rozhodnutia sa v tejto chvíli zavádzať nebude. Tento zákon vo svojom programovom vyhlásení paradoxne sľubovala samotná vláda. Tohtoročné pokuty ministerstvám pritom už dosiahli iba od Úradu pre verejné obstarávanie sumu takmer 1,6 milióna eur.

"Mnohé veci sa dejú pomaly alebo nekvalitne v štátnej správe kvôli tomu, že vlastne nikomu sa nikdy nič nestane. Keď úradník zmluvu s niekým podpíše o tri mesiace, a vďaka tomu Slovensku prepadnú eurofondy, lebo niekto to mal na stole dva týždne a ani sa do toho nepozrel. Komu sa čo stalo v tejto krajine?," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. Vo všetkých rezortoch sme preto zisťovali, či v praxi úradníci nejako za svoje chyby pykajú. Súčasná legislatíva totiž pozná zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. To znamená, že ministerstvo môže zamestnanca za chyby potrestať. 

"Voči úradníkom sa dá, ale len v rámci zákonníka práce, do výšky niekoľkých platov. Takže, keď on pokašle miliónový tender, tak od neho môžu vymôcť možno 9000 eur späť, ale ten zvyšok už nehradí," vysvetlil poslanec Miroslav Beblavý.

 Úrad pre verejné obstarávanie kontroluje a pokutuje ministerstvo ako celok. Naposledy dostal viac ako 790- tisíc eurovú sankciu rezort školstva. "Tak, ako postupovali s tými dodatkami a s pokračovaním zmluvy, ktorá bola bez verejného obstarávania, boli obmedzené možnosti zúčastniť sa verejného obstarávania,"  povedal riaditeľ inštitútu verejného obstarávania Jaroslav Lexa. 

Ministerstvá náhradu škody nepožadovali

Rezort školstva a ani väčšina ministerstiev náhradu škody od zamestnancov posledné roky nežiadali. "Vzhľadom na skutočnosť, že osobný úrad ministerstva školstva neeviduje žiaden podnet na riešenie náhrady škody vo Vami uvedených rokoch, škodová komisia v predmetnej veci nekonala," uviedlo ministerstvo školstva v písomnom stanovisku. 

"Ministerstvo zdravotníctva v ostatných rokoch žiadne pokuty neplatilo a ani neuplatňovalo nárok vo forme pokuty voči svojim zamestnancom," vyjadrila sa za ministerstvo zdravotníctva hovorkyňa Zuzana Eliášová. Rezort obrany žiadne sankcie voči svojim úradníkom neuviedol. Tiež tvrdí, že v súvislosti s eurofondami pokutu nedostal. Ministerstvo spravodlivosti priznalo porušenia disciplíny pri plnení služobných úloh, chyby v procese verejného obstarávania ale neriešilo.  "Už tie inštitúcie majú samozrejme v iných zákonoch ten proces, ktorým môžu v prípade zistenia toho pochybenia zosobniť v podstate túto pokutu," pokračoval Lexa. 

To sa ale v praxi veľmi nedeje. Rezort životného prostredia naposledy uložil pokutu zamestnancovi v roku 2013, tento rok ale žiadnu. Rovnako je na tom aj ministerstvo hospodárstva, financií, zahraničných vecí, kultúry, ale aj dopravy. Ministerstvo vnútra pokuty v oblasti verejného obstarávania neeviduje. Uplatnilo ale iné pohľadávky voči zamestnancom, a to vo výške 427- tisíc eur. Rezort práce pokutu úradníkovi priznal. V tejto veci sa nevyjadril jedine rezort pôdohospodárstva. "Z dôvodu rozhodnutia UVO bol uplatnený nárok na škodu vo výške mesačného platu voči zodpovednému zamestnancovi. Jednalo sa o celkovú škodu v hodnote 5520 eur," uviedol hovorca ministerstva práce v stanovisku. 

"Asi by sme mohli trošku teatrálnejšie trestať tých, ktorí spôsobujú reálne škody. Bude treba viacej brať na zodpovednosť aj verejných a štátnych zamestnancov. Poďme sa na to pozrieť, ale prosím zas, nedovoľme robiť hon na štátnych zamestnancov," skonštatoval na záver premiér Pellegrini. 

Lekári budú taktiež platiť pokuty: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy