Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V posledných týždňoch zahynuli 4 českí vojaci. Slovensko neplánuje vojakov z Afganistanu stiahnuť
Zdielať na

V posledných týždňoch zahynuli 4 českí vojaci. Slovensko neplánuje vojakov z Afganistanu stiahnuť

KÁBUL / Slovensko neuvažuje o stiahnutí našich vojakov z misie v Afganistane. Za posledné týždne tam pritom zahynuli už štyria českí vojaci. Tí naši pomáhajú miestnej armáde pri výcviku vojakov.

Misia v ktorej aktuálne pôsobia slovenskí vojaci v Afganistane vznikla 1. januára 2015. Veliteľstvo tejto operácie je v Kábule. O vzniku operácie rozhodla severoatlantická rada NATO. Od predchádzajúcej sa líši tým, že je menšia. Okrem toho je to nebojová operácia. "Operácia Resolute Support je zameraná predovšetkým na výcvik, poradenstvo a asistenciu afganským bezpečnostným zložkám, tak aby postupne dokázali prevziať zodpovednosť za obranu a ochranu svojej krajiny a jej obyvateľov," uviedla Danka Capáková, hovorkyňa ministerstva obrany SR. 

​Slovenskí štábni dôstojníci plnia úlohy v Kábule a Bagrame. Misie sa zúčastňuje aj zdravotnícky personál ozbrojených síl. Vojenskí poradcovia sa sústreďujú na výcvik a poradenstvo v oblasti boja proti terorizmu či drogám. Leteckí tím má na starosti výcvik afgánskej národnej armády na vrtuľníkoch Mi - 17. Národný podporný prvok má zas na starosti slovenských vojakov, ktorým zabezpečuje operačnú podporu, presuny a koordináciu jednotlivých zložiek.

Pri plnení úloh v rámci tejto misie neprišiel o život ani jeden slovenský vojak. Riziká sú ale veľké. V poslednom období ale prišli o život viacerí vojaci zo susedného Česka. Za tri mesiace zomreli už štyria. Posledný padol v nedeľu 22. októbra. 42-ročný rotný a otec dvoch detí zomrel pri návrate na základňu. Na vozidlo českých vojakov zaútočil člen afgánskych ozbrojených síl. "Išlo o takzvaného insidera, teda člena bezpečnostných síl, ktoré práve zahraniční vojaci cvičia a učia zachádzať so zbraňami, brániť sa proti talibancom. Práve Taliban sa k útoku prihlásil a je možné, že sa infiltroval medzi vojakov NATO," vysvetlil Pavel Kolář, brigádny generál Generálneho štábu armády ČR.

Pri smútočnom obrade na letisku v Česku bol iba jeden z jeho dvoch psov. Druhý, ktorý bol cvičený na strážnu službu sa obradu nezúčastnil. Pri výcviku je uňho rozvíjaná agresivita a pri stresovej situáciu by mohol byť pre zúčastnených nebezpečným.

Koncom roka 2013 zahynuli slovenskí vojaci pri teroristickom útoku v Kábule. Bolo to ešte počas predchádzajúcej misie. "Počas misie ISAF zahynuli celkovo traja slovenskí vojaci," povedala Danka Capáková.

Okrem Afganistanu pôsobia slovenskí vojaci aj v ďalších štátoch. Napríklad v Bosne a Hercegovine, Na Cypre, na blízkom východe a v Gruzínsku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy