Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žiaci základnej školy sa presunuli v čase a v rodinnej histórii hľadali zabudnuté poklady
Zdielať na

Žiaci základnej školy sa presunuli v čase a v rodinnej histórii hľadali zabudnuté poklady

PREŠOV / Sté výročie vzniku Československej republiky si na jednej z prešovských základných škôl pripomenuli unikátnou výstavou. Žiaci dostali za úlohu nájsť a doniesť niečo historické. Najlepšie také, čo pochádza z čias, kedy sa formovala Československá republika. Podarilo sa a vznikla z toho zaujímavá výstava, pri ktorej sa na chvíľu prenesiete v čase.

Našiel sa aj ľúbostný list z prvej polovice minulého storočia. "Bolo zaujímavé sledovať, ako všetci hľadajú. Nielen žiaci, ale aj učitelia," uviedla riaditeľka Základnej školy Československej armády v Prešove Ľubica Kohániová. 

Na začiatku bola výzva k 100. výročiu vzniku Československej republiky. Žiaci hľadali všade - u starkých, na povalách či v pivniciach. Výsledkom je výstava a na nej viac ako 200 exponátov historických kúskov. 

Okrem dobových fotografií, ktoré zachytávajú historické miesta, z ktorých niektoré už sú už dnes minulosťou, dovliekli žiaci, či učitelia do školy hodnotné historické kúsky. Medzi nimi napríklad šijací či písací stroj. Tiež veci z vojnových čias alebo také, ktoré boli vtedy súčasťou bežných domácnosti. "Doniesol som žehličku, ktorú mala moja prababka," povedal žiak Marko. Žiaci sa do výstavy vžili natoľko, že niektorí prišli oblečení v dobových kostýmoch. Takých ako sa pred tými 100 rokmi nosili.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy