Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obnovili vyšetrovanie. V prípade vraždy hurbanovského exprimátora nastal po siedmich rokoch zlom
Zdielať na

Obnovili vyšetrovanie. V prípade vraždy hurbanovského exprimátora nastal po siedmich rokoch zlom

BRATISLAVA / V prípade brutálnej vraždy hurbanovského exprimátora Lászloa Basternáka nastal po siedmich rokoch zvrat. Špeciálna prokuratúra televízii JOJ potvrdila, že v posledných týždňoch opäť intenzívne pátra po objednávateľovi surovej popravy, ktorého sa doteraz nepodarilo usvedčiť. Pripomeňme, že v kauze ako svedkyňa vystupovala aj Alena Zs., obvinená v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

"Som to nebol ja, kto strieľal. Celý čas som sa skrýval na zadnom sedadle." Takto sa Štefan Kaluz odsúdený za vraždu hurbanovského exprimátora obhajoval pred súdom napriek tomu, že pri streľbe ho zachytili bezpečnostné kamery. Už počas vyšetrovania ale bolo zrejmé, že nekonal na vlastnú päsť. Kaluz ale odmietol vypovedať, pre koho v skutočnosti popravu vykonal. Pár mesiacov po jeho odsúdení sa vyšetrovanie dostalo od slepej uličky a tak ho prerušili.

Teraz je ale všetko inak. Prokuratúra televízii JOJ potvrdila, že v prípade nastal obrat. "Zatiaľ môžeme potvrdiť len toľko, že vyšetrovanie vo veci objednania úkladnej vraždy Lászlá Basternáka pokračuje. Obvinený zatiaľ nikto nebol," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová

"Ak sa pokračuje vo vyšetrovaní po prerušení trestného stíhania, tak v takom prípade má na to vyšetrovateľ nové dôkazy lebo skutočnosti. Určite tam dochádza k posunu," myslí si Eva Mišíková, bývalá prokurátorka. 

Štefana Kaluza odviedli zo súdnej siene v putách pred siedmimi rokmi. Dostal 25 rokov väzenia. Ak by pomohol usvedčiť objednávateľa, mohol by žiadať o obnovu konania a dostať tak nižší trest. Takéto žiadosti sú ale pomerne zriedkavé, posudzujú sa veľmi prísne a povoľujú sa výlučne za splnenia nasledovnej podmienky: "Že by táto spolupráca už v procesnom postavení svedka viedla k odhaleniu páchateľa závažnej trestnej činnosti," dodala Mišíková. "O obnovu konania požiadal v roku 2013, čo súd právoplatne zamietol. Zatiaľ sme novú žiadosť nedostali," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

​Existujú ale aj iné formy úľav pre svedka, ktorý je už právoplatne odsúdený. "Je možné takúto spoluprácu zohľadniť pri podmienečnom prepustení z výkonu trestu," uviedla Eva Mišíková. 

V procese s Basternákovym vrahom Štefanom Kaluzom vypovedala ako svedkyňa aj Alena Zs., ktorá je v súčasnosti obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Robila kampaň Basternákovmu konkurentovi v komunálnych voľbách. Dokonca mu požičiavala peniaze a zháňala sponzorov. "Dohodli sa, že mu pomôže s predvolebnou kampaňou a ak vyhrá parlamentné voľby, zamestná ju ako asistentku, ak primátorské, ako sekretárku," píše sa v rozsudku Špecializovaného trestného súdu. 

Zo súdneho spisu sa tiež dá vyčítať, že bola v blízkom vzťahu s Kaluzovým kolegom z bezpečnostnej služby. Z pojednávaní sa ospravedlňovala pre panickú poruchu: "Má panický strach z ľudí. hlavne cudzích. Často je na antidepresívach a vtedy by nemala šoférovať. Preto ako niekde potrebovala ísť, XY jej zvykol robiť šoféra," píše sa v rozsudku. Či má Alena niečo spoločné s vraždou Lászloa Basternáka, nateraz známe nie je. Vyšetrovanie je na začiatku a zatiaľ pre objednávku popravy nepadli žiadne obvinenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy