Jasno
14°
Bratislava
Spor o ťažbu zlata má svoju dohru. Na pojednávaní sa zišli desiatky protestujúcich
Zdielať na

Spor o ťažbu zlata má svoju dohru. Na pojednávaní sa zišli desiatky protestujúcich

DETVA/BANSKÁ BYSTRICA / Na Krajskom súde v Banskej Bystrici bolo v stredu až nezvyčajne rušno. Pojednávacia miestnosť bola plná do posledného miesta. Ľudia z celého Podpoľania prišli dať najavo svoj nesúhlas s ťažbou zlata. Ťažobná firma zažalovala hlavný banský úrad, kvôli zamietavému stanovisku, ktoré k ťažbe vydali.

Bojujú už 7 rokov, proti ťažbe zlata v Detve sa spojilo celé Podpoľanie. "Zase sa nás pokúšajú znásilniť a dokázať nám, že sa tam ťažiť bude. Detva nikdy nedá súhlas s niečím takým," vyjadril sa  Roman Podhradský z Občianskeho združenia Podpoľanie nad zlato. "Chcem ostať v Detve a vychovávať tam deti. Nechcem, aby tam vznikol kráter o veľkosti niekoľkých futbalových štadiónov," vyjadril názor jeden z obyvateľov. 

Ťažobná spoločnosť, ktorá chcela v Detve povrchovú baňu, na súde zažalovala hlavný banský úrad, ktorý zastavil konanie na určenie dobývacieho priestoru. Proti ťažbe je aj samospráva. "Šesť rokov sa vydávajú stále zamietavé stanoviská," uviedol primátor Detvy. Asi dvetisíc zamestnancov strojární, v ktorých blízkosti plánovali zlato ťažiť, dokonca v júni kvôli tomu na protest blokovalo hlavnú cestu v Detve. 

Krajský súd žalobu ťažobnej spoločnosti zamietol, priklonil sa tak na stranu protestujúcich ľudí. Tí terajšie rozhodnutie ocenili potleskom v pojednávacej miestnosti. Právny zástupca ťažobnej spoločnosti nechcel právoplatné rozhodnutie súdu komentovať.

Akú budúcnosť majú bane na Slovensku? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy