Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Most-Híd chce zdvojnásobiť daňový bonus na dieťa
Zdielať na

Most-Híd chce zdvojnásobiť daňový bonus na dieťa

BRATISLAVA / Rodiny s malými deťmi budú mať väčšie úľavy na daniach. Koaličná strana Most-Híd do parlamentu predložila návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorým sa má zvýšiť daňový bonus na deti do 6 rokov veku na dvojnásobok oproti súčasnosti.

Zmenu navrhujú s účinnosťou od 1. apríla budúceho roka. V praxi sa tak má zvýšiť v budúcom roku daňový bonus na predškolákov o 22,17 eur mesačne, teda o 266,04 eur. Daňový bonus predstavuje sumu, ktorú si môžu pracujúci a samostatne zárobkovo činné osoby odpočítať z priamo z daní.

Podľa poslankyne Národnej rady SR za stranu Most-Híd Irén Sárközy zamerali toto opatrenie na rodiny s predškolákmi preto, lebo to najviac potrebujú.

"Vychádzali sme z dlhodobých štatistík, ktoré hovoria, že najviac ohrozenou skupinou sú práve takéto mladé rodiny," povedala na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že práve takéto rodiny žijú zväčša iba z jedného príjmu. Ako dodala, v rozšírení zdvojnásobenia daňového bonusu na všetky deti vládu limituje snaha dosiahnuť vyrovnaný rozpočet.

​Ak návrh prejde v parlamente v navrhovanom znení, rozpočtové výnosy z daní z príjmov v budúcom roku klesnú podľa odhadov strany Most-Híd o 39,7 milióna eur. 

Pozrite si archívnu reportáž o výške minimálne mzdy. Dohodli sa koaliční partneri na sume?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy