Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vianočný kapor už nemusí byť samozrejmosťou. Chovatelia hovoria o najhoršom roku
Zdielať na

Vianočný kapor už nemusí byť samozrejmosťou. Chovatelia hovoria o najhoršom roku

MICHALOVCE / Tradičný štedrovečerný kapor nemusí byť najbližšie Vianoce samozrejmosťou. Chovatelia rýb totiž hovoria o najhoršom roku v histórii. Dôvodom sú vysoké teploty a nedostatok zrážok, rybám tak chýba voda. Na Iňačovských rybníkoch mešká kvôli problémom plánovaný výlov už tri týždne.

Prúd vody, ktorým sa momentálne napúšťajú všetky rybníky je slabý. Chovatelia hovoria o katastrofálnych následkoch sucha. "Tento rok je veľmi kritický s vodou. Voda sa prehreje, kyslík sa vydýcha, všetko môže zdochnúť," opísal krízovú situáciu Peter Alexovič, vedúci strediska Iňačovské rybníky. 

Aby ryby prežili, chovatelia ich v lete kvôli spotrebe kyslíka prestali kŕmiť. Tohtoročný vianočný kapor tak nebude mať ideálnu veľkosť. "Sú omnoho nižšie prírastky, škody sa možno budú pohybovať okolo 30 až 40 percent," povedal riaditeľ Martin Vaľo. 

​Nedostatok vody a vysoké teploty postihli nielen slovenských chovateľov. Aj naši susedia hlásia vážne výpadky v produkcii rýb. "Čo sa týka kaprov, Slovensko je odkázané na dovoz. Máme ale informácie o značných úhynoch aj v Českej republike. Celkovo kaprov bude v našich krajinách menej," informoval Ján Pika, riaditeľ združenia chovateľov rýb na Slovensku. 

Na sucho doplácajú aj odberatelia. Ryby je totiž potrebné ešte na dva mesiace uskladniť, ale aj ich nádrže sú bez vody. Vianočný výlov kaprov teda nemôže bežať na plné obrátky. "Potrebujeme dážď. Už sa len modlíme, nevieme, čo bude. Zatiaľ sa snažíme vyvážať, čo sa dá. Potrebujeme ich udržať pri živote," dodal Peter Alexovič. 

Všetky komplikácie sa isto odrazia nielen v množstve ponúkaných rýb k štedrovečernému stolu ale aj v ich cene. Tradičný kapor tak bude pre Slovákov vzácnejší ako po minulé roky. "Uvidíme, či sa podarí zabezpečiť v tom objeme, ako to bolo zvykom po ostatné roky. Čo sa zrejme objaví aj na zvýšení ceny, ale nebude to nejaké dramatické," dodal Ján Pika.

Najmä počas letných mesiacov hynú ryby v riekach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy