Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podnikanie taxikárov by malo byť jednoduchšie. Zvýšia sa ale kontroly a pokuty
Zdielať na

Podnikanie taxikárov by malo byť jednoduchšie. Zvýšia sa ale kontroly a pokuty

BRATISLAVA / Vláda nedávno schválila nové pravidlá pre osobnú prepravu. Začať podnikať ako taxikár bude po novom jednoduchšie, a to aj v rámci digitálnych aplikácií určených na prepravu. Naopak kontroly a pokuty sa sprísňujú. Konečné slovo ale budú mať poslanci.

Ak návrh prejde, bude jednoduchšie a lacnejšie stať sa taxikárom. Mnoho súčasných povinností bude minulosťou. Stačiť bude auto, vodičský preukaz, koncesia a bezúhonnosť. "Snažili sme sa zohľadniť to, kam sa posunul trh, zjednodušujeme prevádzkovanie taxislužby, znižujeme administratívnu a byrokratickú záťaž na jednotlivých prevádzkovateľov výmenou za to, že zvyšujeme kontrolu tých, ktorí sa rozhodnú takto podnikať," uviedol generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy ministerstva dopravy Peter Varga. 

Zotrie sa tak rozdiel medzi digitálnymi aplikáciami poskytujúcimi prepravu a klasickými taxikármi. Mnohí z nich sa netaja nespokojnosťou. "Namiesto toho, aby štát nútil aplikácie dodržiavať zákon, tak radšej zmení zákon," povedal predseda občianskeho združenia Únia taxikárov z Bratislavy Ondrej Wenzl. 

Dnes musia mať finančnú spoľahlivosť, skúšku odbornej spôsobilosti či dodatočnú poistku. Podľa návrhu by si za volant taxíka mohol sadnúť šofér aj bez praxe. Doteraz platilo, že musí mať najmenej tri roky vodičský preukaz. Zavádza sa aj novinka, že taxameter nebude vždy povinný. "Pokiaľ má byť cena vypočítaná na základe najazdených kilometrov alebo na základe času, tak musí byť vypočítaná certifikovaným meradlom. Pokiaľ sa cena nastaví dopredu, vtedy taxameter mať nemusí," dodal Varga. 

Naopak, povinnosťou pre každého bez výnimky bude označenie taxík na streche. To, čo žiadali taxikári dlhšie, návrh neupravuje. "Šesť rokov sme bojovali za to, aby sa zaviedla pevná cena, aby zákazník nemusel mať strach nastúpiť z ulice do taxíka," povedal Wenzl. Cenotvorba ale podľa Vargu nie je kompetenciou sekcie cestnej dopravy. 

Taxikári ale budú pod väčšou kontrolou. "Doteraz kontrolu vykonávali len samosprávy. My zavádzame možnosť napríklad mestskej polície, aby vedela zastaviť auto za účelom kontroly. Zvýšili sa pokuty a zaviedla sa možnosť odňatia koncesie," dodal Varga. Ak zákon odobria poslanci, mal by platiť od apríla budúceho roku.

Nespokojnosť taxikárov sa prejavila aj pred časom, keď protestovali proti aplikáciám určeným na prepravu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy