Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Blíži sa zima. Ak zvieratám nikto nepomôže, skončia na ulici
Zdielať na

Blíži sa zima. Ak zvieratám nikto nepomôže, skončia na ulici

PRIEVIDZA / Občianske združenie Prievidzská labka sa stará o mačky, ktoré potrebujú pomoc. Zabezpečujú nielen ich kastráciu, ale aj veterinárne ošetrenia. O mnohé sa starajú celé mesiace. Najnovšie ale riešia existenčný problém. Priestory v ktorých fungujú, onedlho už nebudú môcť využívať. Hrozí, že mačky skončia na ulici.

Ženy ktoré sa o mačky starajú riešia vážny problém, nevedia, čo bude so zvieratami počas zimy. "Máme tu zranené mačiatka, odhodené, ktoré potrebujú našu pomoc," uviedla Aneta Žáková, OZ Prievidzská labka. Občianske združenie sa stará o kastráciu mačiek a tie, ktoré potrebujú pomoc aj prichýlia. "Ľudia si myslia, že mačky si sami pomôžu, ale nie je to tak, potrebujú pomoc," dodala Aneta Žáková.

​Mesto Prievidza im poskytlo príspevok a povolilo využívať priestory bývalej materskej školy. Je tu ale porušená statika a onedlho vypnú aj energie. "Nehovoríme, že musia odísť, ale nedokážeme im poskytovať vodu a služby, ktoré by mohli potrebovať," informoval Alojz Vlčko, MsÚ Prievidza. "Nie je tu kúrenie, elektrika, je to neobývateľné cez zimu," dodala Aneta Žáková.

Pokiaľ mačkám nenájdu nový domov, nie je vylúčené, že skončia na ulici. Priestory hľadajú už niekoľko mesiacov. Zatiaľ neúspešne. O túlavé zvieratá by sa podľa zákona malo postarať mesto. "Na mačky sa zabúda, mestá sa starajú len o psíkov," tvrdí Aneta Žáková. "Psom je venovaná väčšia pozornosť, platia sa za ne aj dane, ale za mačky nie," potvrdil aj Michal Kaliňák, ZMOS. Naopak Alojz Vlčko oponuje: "My sme dali ponuky, ale neboli vhodné."

Zima je každým dňom bližšie a ženy z občianskeho združenia veria, že mačky zachránia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy