Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Následky veternej smršte sa ešte stále zrátavajú
Zdielať na

Následky veternej smršte sa ešte stále zrátavajú

Archívna reportáž

LEKÁROVCE / Obyvatelia Lekároviec v okrese Sobrance zažili v stredu popoludní pohromu. Teraz už nikto nepochybuje o tom, že obcou sa prehnala ničivá veterná smršť. Dôkazom sú hrozivé videá, ktoré dedinčania v panike natočili. Škody stále nie sú zrátané, poškodených je najmenej 90 striech.

Plechové strechy lietali vzduchom a dopadli o niekoľko desiatok metrov ďalej. ľudia sa snažili čo najskôr ukryť do svojich príbytkov.

Na záberoch vidno mohutný búrkový oblak nad Lekárovcami, vzduch pri tom stúpa intenzívne hore. Zároveň dochádza k rotácii celého javu. Podľa meteorológov priam učebnicový príklad.

Tornádo sa prehnalo iba časťou dediny, no strechy či stromy sú rozmetané po všetkých svetových stranách. Vietor tu dosahoval v nárazoch až 75 kilometrov za hodinu.

Miestni ľudia ale aj odborníci sú pri takýchto lokálnych tornádach úplne bezmocní. Predtucha prichádza v momente, keď je katastrofa už veľmi blízko.

"Dá sa to predpovedať, povedzme podľa radaru, ale to je tak možno pol hodinu predtým," hovorí meteorológ Peter Jurčovič.

Výskyt tornád už na Slovensku zaregistrovali aj v minulosti, ich frekvencia je ale zriedkavá. Ľudia ktorí to zažili na vlastnej koži sa strachovali o život.

Na veternú smršť reagovali aj predstavitelia vlády na výjazdovom rokovaní:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy