Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zatiaľ najviac šancí na post prezidenta majú ľudia, ktorí oficiálne nekandidujú
Zdielať na

Zatiaľ najviac šancí na post prezidenta majú ľudia, ktorí oficiálne nekandidujú

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Kandidáti na prezidenta sa už objavujú v rebríčkoch, ktoré naznačujú, ako to na jar v prezidentských voľbách môže vyzerať. V prieskumoch sú však zatiaľ aj mená, ktoré kandidatúru neohlásili. Najnovší prieskum agentúry Focus tak už niektorých kandidátov zmobilizoval. Robert Mistrík preto na stretnutie pozýva OĽANO a KDH, aby zvážili, či by to na čele rebríčkov nemohlo vyzerať inak, keďže do druhého kola postúpia iba dvaja najúspešnejší.

Aktuálne víťazná dvojica Lajčák, Dano nekandiduje a tak sa šanca otvára pre Štefana Harabína, Roberta Mistríka či Mariána Kotlebu. Pravicový Mistrík tak mobilizuje a na stretnutie volá Matovičovcov a Hlinovcov. V opozičných radoch ale Mistríka nečakalo žiadne vrúcne prijatie a konzervatívni politici mu odkázali, že na ich pomery je liberálnejší, ako by si želali.

"Ďakujeme pánovi Mistríkovi, že tú výzvu zaslal, formálne, patrí to k politickej kultúre," reagoval Alojz Hlina.

Igor Matovič povedal: "My sme aj čakali, ako sa uchytí kandidát SaS a aký bude mať úspech medzi ľuďmi. Bohužiaľ zatiaľ to na nejaký veľký úspech nevyzerá, ale samozrejme, radi sa stretneme."

Matovič u Mistríka stále vvidí nálepku SaS, obaja páni sú pritom paradoxne bývalými spolustraníkmi, obaja totiž začínali pod krídlami Richarda Sulíka. "Kandiduje ako nezávislý, ale od začiatku si myslím, že je kandidátom SaS," hovorí Igor Matovič.

"Som nestranícky kandidát a som rád, že ma podporuje strana SaS a Spolu, ale ja nie som ich členom," hovorí Mistrík.

Oľano stále váha s odpoveďou na otázku, či je v hre Veronika Remišová, alebo iné meno. A kresťanskí demokrati odkazujú: my zatiaľ máme vlastných. "Rozhodne o tom pravdepodobne rada, medzi ôpánom Mikloškom a pánom Čaučíkom," hovorí Alojz Hlina.

Úspešnejší y dvojice, František Mikloško, však podľa aktuálneho prieskumu nedosahuje ani 5 percentnú hranicu.

"Nevylučujeme, že v prípade, že sa objaví silné meno v konzervatívnom priestore, budeme konštruktívni a racionálni," komentuje to Hlina.

"Seba považujem za konzervatívneho človeka," vraví Mistrík.

Čo sa týka najsilnejšieho po Lajčákovom, Pellegriniho a Šefčovičovom nie, môže byť na rade Richard Raši.

"Momentálne sa o tejto možnosti nerozpráva, ani sa o nej nikdy nikde nerokovalo," hovorí Richard Raši. "Ak by taká ponuka prišla, ako prvej to spomedzi televízií poviem televízii JOJ."

Prezidentská ruleta sa rýchlejšie rozkrúti pred prvým kolom, vtedy zrejme aj konzervatívcom bude dobrý liberálny kandidát a liberálom konzervatívec.

Strana ex-premiéra a súčasného premiéra Slovenska, SMER-SD, sa naďalej nevyjadrila, koho navrhne na post hlavy štátu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy