Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
NCZI upozorňuje: Počet samovrážd a pokusov o ne u detí a mladistvých stúpa
Zdielať na

NCZI upozorňuje: Počet samovrážd a pokusov o ne u detí a mladistvých stúpa

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Národné centrum zdravotníckych informácii zverejnilo čísla, z ktorých vyplýva, že počet mladistvých s psychickými problémami narastá. Za posledných 9 rokov narástol počet s novozistenou psychickou poruchou až o 72,1 %. Akýmsi trendom v kategórii mladých ľudí sa stávajú aj samovraždy a samovražedné pokusy. Podľa NCZI sú hlavnými motívmi pri pokusoch o predčasné ukončenie života sú konflikty a rodinné problémy.

Lekári v psychiatrických ambulanciách v roku 2017 zaznamenali 1 800 277 vyšetrení s diagnostikovanou poruchou. Počet ambulantne liečených vo veku 15 - 19 rokov medziročne narástol o 2,9 %, od roku 2009 sa však zvýšil o 72,1 %.  "Najčastejšie im boli prvýkrát diagnostikované neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy tvoriace 32 %. Poruchy správania a emočné poruchy so zvyčajným začiatkom v detstve a počas dospievania boli diagnostikované v 20,5 % prípadov, v 13,8 % to boli afektívne poruchy," uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovi. 

Detskí pacienti do 14 rokov sa minulý rok najčastejšie ambulantne liečili pre prvýkrát diagnostikované poruchy správania a emočné poruchy so zvyčajným začiatkom v detstve a počas dospievania, ktoré tvorili 59 %. Nasledovali poruchy psychického vývinu, neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy a duševná zaostalosť. Pri poruchách príjmu potravy NCZI od roku 2009 zaznamenalo takmer trojnásobný nárast. 

Viac chlapcov ako dievčat

Na psychiatrických oddeleniach posteľových zdravotníckych zariadení sme pre duševné poruchy a poruchy správania zaznamenali 43 009 hospitalizácií. U mladistvých od 15 do 19 rokov sme evidovali 4,5 % hospitalizácií s takmer rovnakým výskytom u oboch pohlaví. Prevládali poruchy správania a emočné poruchy (19,4 %), duševná zaostalosť (16,8 %) a stresom podmienené a somatoformné poruchy (16,7 %). "Celkový počet hospitalizácií v tejto vekovej skupine sa medziročne zvýšil o 10,9 %, od roku 2009 vrástol dokonca o 33,5 %," doplnil Peter Blaškovitš. Počet prijatí u chlapcov bol takmer dvakrát vyšší ako u dievčat. 

Samovražda a pokus o ňu

Minulý rok zomrelo na dokonanú samovraždu 506 osôb. Samovraždy oboch pohlaví boli páchané predovšetkým osobami vo veku 50 – 59 rokov, nasledovali 40 – 49-roční a 60 – 69-roční. "Tri samovraždy vykonali deti do 14 rokov, pri všetkých išlo o dievčatá, a 14 mladistvých vo veku 15 - 19 rokov, z toho bolo 13 chlapcov," pokračoval šéf NCZI. 

Najviac samovražedných pokusov bolo vo vekovej skupine 20 - 29-ročných. Deti do 14 rokov sa pokúsili o samovraždu 35-krát a mladiství od 15 do 19 rokov 94-krát. Počet samovrážd a pokusov o ne v posledných rokoch teda výrazne rastie.  U detí a mládeže do 19 rokov bolo hlavným dôvodom rodinný konflikt či problémy, školské problémy. "Psychiatrická diagnóza bola pri pokuse o samovraždu zistená v 76,5 % prípadov. Najčastejšie zistenou psychiatrickou diagnózou vo vekovej skupine do 19 rokov boli neurotické poruchy, poruchy podmienené stresom a somatoformné poruchy s počtom 40 prípadov," zhodnotil na záver  Peter Blaškovi. 

Pozrite si reportáž "Slováci a samovraždy":

Súvisiace články

Najčítanejšie správy