Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vysokorýchlostná trať povedie aj cez Slovensko. Ministri dopravy krajín V4 podpísali deklaráciu
Zdielať na

Vysokorýchlostná trať povedie aj cez Slovensko. Ministri dopravy krajín V4 podpísali deklaráciu

VYSOKÉ TATRY / Na Štrbskom plese v pondelok ministri dopravy krajín vyšegrádskej štvorky podpísali dôležitý dokument. Ak sa zrealizuje to, čo je v ňom napísane, Európa bude mať ďalšiu vysokorýchlostnú trať, ktorá by mala viesť aj cez Slovensko. Rokovania boli také intenzívne, že politici sa ani nestihli pokochať tatranskou prírodou.

Výsledkom deklarácie o vysokorýchlostnej trati, ktorú v pondelok podpisovali ministri krajín V4 by mal byť rýchlovlak. Ten by mal podľa plánov prepraviť v 250 kilometrovej rýchlosti cestujúcich z Budapešti do Varšavy za približne päť hodín. "Je naozaj veľmi smiešne, aby cesta vlakom dnes z Budapešti do Varšavy trvala 11 hodín," uviedol minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péter Szijjartó.

Rýchlovlak pôjde aj cez Česko a Slovensko. Zatiaľ nie je jasné, koľko koľají bude mať, koľko to bude stáť či trasa povedie po zemi alebo bude na pilieroch. "Je potrebné, aby sme od dlhých rečí prešli k rýchlej realizácii," uviedol minister dopravy Českej republiky Dan Ťok. 

Na Štrbskom plese sa riešila medzinárodná vysokorýchlostná trať, TV JOJ sa ale ministra pýtala na problém, ktorý trápi Tatrancov. Tí sa totiž v hlavnej sezóne takmer nevojdú do električky. Vagónov je málo, turistov stále viac a viac a problém sa podľa miestnych ľudí ignoruje. "Áno, tá kultúra cestovania má ešte obrovské rezervy," povedal minister dopravy Slovenskej republiky Árpad Érsek. 

Na samite sa síce o regionálnom probléme nehovorilo, no minister prezradil, že do Tatier predsa len poputuje niekoľko nových súprav. Tie by mali čoskoro jazdiť práve smerom na Štrbské pleso. "Áno, sú na ceste a verím, že to pomôže cestovnému ruchu," dodal Érsek. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy