Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ochorenie kože bolo otáznikom aj pre lekárov. Pavlovi zmenilo život
Zdielať na

Ochorenie kože bolo otáznikom aj pre lekárov. Pavlovi zmenilo život

BRATISLAVA / Ochorenia kože, ktoré nás sprevádzajú, sú pre pacientov vždy veľmi chúlostivým problémom. Jeden muž sa ale rozhodol ukázať ochorenie, ktoré ho trápi, pretože bolo neznámym pojmom aj pre lekárov. Pomerne dlho im trvalo určiť správnu diagnózu.

Kedysi vášnivý hokejista dnes už na športové aktivity iba spomína a verí, že sa k nim postupne vráti. Pavol sa z choroby menom Hidradenitída vyliečil, no trvalo to sedem rokov. Chronické zápalové ochorenie je stále tabu. Pavol prvé príznaky prehliadal. "Tým, že som dlho športoval, tak akné boli prirodzené zo športu. Nepripisoval som tomu nejakú väčšiu váhu," uviedol pacient Pavol. 

Pri Hidradenitíde dochádza k upchávaniu a praskaniu vlasových folikúl, do ktorých ústia potné žľazy, a to najmä v oblasti pŕs, podpazušia, slabín, vnútornej strane stehien a zadku. Následkom je bolestivý zápal. "Charakteristické je to hnisanie, opakujúce sa hnisanie, bolestivosť, chronicita procesu, ktorý sa znova a znova vracia," uviedol prednosta dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine Jurak Péč. 

Hydradenitída nie je nákazlivá no v bežnom živote spôsobuje komplikácie. Ochorenie napríklad obmedzuje pacientov pri športe. "Ja som musel obmedziť všetko, čo sa týka osobného života, čo sa týka intímneho života," uviedol Pavol. 

Hidradenitída vyžaduje najintenzívnejšiu biologickú liečbu zo všetkých existujúcich ochorení. "Ona má ten boom záberu rýchly, do troch mesiacov. Ak ten efekt nie je do troch mesiacov alebo je veľmi pomalý, či sa vracia tak treba liečbu ukončiť. My sa snažíme riešiť rýchlo, ak sa to pacientovi zlepší, tak ide hneď za chirurgom," uviedol Péč. 

V horších prípadoch sa pristupuje k chirurgickému odstráneniu ložísk. "Optimálne je operačné riešenie v kľudovom štádiu. Pacient nemá hnisajúce a zapálené ložiská," uviedol chirurg z chirurgickej kliniky a transplantačného centra Univerzitnej nemocnice v Martine Marek Adámik. Recidíva sa môže ukázať iba vo forme zbytkových ložísk. Príčiny vzniku ochorenia zatiaľ známe nie sú, no zhoršuje ho obezita, fajčenie, rodinná anamnéza či tehotenstvo. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy