Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bezplatné parkovanie pred nemocnicami stále nie je samozrejmosťou. Ministerstvo rokuje o nových plochách
Zdielať na

Bezplatné parkovanie pred nemocnicami stále nie je samozrejmosťou. Ministerstvo rokuje o nových plochách

BRATISLAVA / O bezplatnom parkovaní pred nemocnicami hovoril už exminister zdravotníctva Tomáš Drucker, nie všade je ale realitou. Ministerka zdravotníctva však rokuje o nových parkovacích plochách, ako prvé pribudne zrejme v roku 2020 bezplatné parkovisko pri Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke.

Parkovanie pred nemocnicami je téma, ktorá vyvoláva množstvo reakcií: "Náročné." "Zaparkovala som dobre, ale je čudné, že idete do nemocnice a je tu platené parkovisko." "Také voľné parkovisko bez platenia tu nenájdete." "Človek ide do nemocnice chorý a má takéto problémy s platením." To je len zopár názorov.O bezplatnom parkovaní pred nemocnicami hovoril už exminister Drucker: "Parkovania pri nemocniciach majú slúžiť predovšetkým pacientom. A nemali by slúžiť tieto parkovania na ekonomickú činnosť nemocníc."

Situácia je dnes nasledovná. Toto je zoznam nemocníc, ktoré zaviedli bezplatné parkovanie na 4 hodiny:

- Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice (oba areály)

- Fakultná nemocnica Nitra

- Detská fakultná nemocnica Košice

- Národný onkologický ústav

- Východoslovenský onkologický ústav

- Nemocnica Poprad, a.s.

- Fakultná nemocnica Trenčín

- Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

- Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s.

Na bezplatný vstup do areálu prešli tieto štyri:

- Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky

- Univerzitná nemocnica Martin

- Fakultná nemocnica Trnava

- Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s.

No a v týchto troch platia stále koncesné zmluvy so súkromníkom a vyberá sa parkovné:

- Bratislava – SZU

- UNB – Ružinov, Petržalka

"My sme už minulý rok okamžite dali výpovede. Bohužiaľ, nevedeli sme sa dohodnúť, tým pádom sme to dali na súd," tvrdí generálny riaditeľ UNB, Juraj Kovács. "Našou intenciou je, keď prídete do nemocnice buď ako návšteva, alebo ako pacient, aby ste mali kde zaparkovať a nemuseli ste a nemuseli ste obiehať celú nemocnicu päťkrát," tvrdí ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Hneď vedľa nemocnice v Petržalke by malo pribudnúť dvesto parkovacích miest a pacienti by na nich mali parkovať bezplatne. Ministerstvo požiadalo hlavné mesto o prenájom parkovacích plôch za symbolické euro s tým, že zaplatí jeho vybudovanie za 1,6 milióna eur. "Samozrejme vo večerných hodinách vieme sa podeliť o tieto parkovacie miesta aj s obyvateľmi Petržalky," dodala Kalavská. Zástupcovia ministerstva a nemocnice ale urobili túto tlačovú konferenciu ešte pred tým, než im ich plány odobrili mestskí poslanci. A tak sa pokojne môže stať, že po štvrtku tento plán zostane iba na papieri. "Očakávam, že normálny človek tento návrh podporí," dodáva primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

V tejto nemocnici je situácia s parkovaním kritická už dávno. Ak je plné platené parkovisko, môžete si po návšteve lekára nájsť papuču. Teraz sa ukazuje, že problém sa dal riešiť už skôr. Takže prečo sa rieši až dnes? "Pretože som tu ja ako ministerka. Čo robil niekto pred piatimi, alebo desiatimi rokmi, za to ja nezodpovedám," dodala Kalavská. Ministerka už o nových bezplatných parkoviskách rokuje aj v iných mestách: "Martin, Žilina, Trenčín."

Rezort zdravotníctva vraj aktuálne hľadá parkovisko aj pre Národný ústav detských chorôb na Kramároch. "Dokonca majú v zmluve napísané, že nesmú do budúcna vyvíjať aktivitu, alebo prevádzkovať iné parkovisko zadarmo, tak sme sa rozhodli, že aj tam pracujeme na tom, aby sme sa dostali k pozemku, kde takéto parkovisko zadarmo spraví ministerstvo zdravotníctva," tvrdí Jozef Ráž, generálny tajomník služobného úradu MZ SR.

Slovenské zdravotníctvo má množstvo problémov - od nedostatku personálu, cez vybavenie až po nízke mzdy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy