Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nespokojní pacienti sa musia poponáhľať. Čas na zmenu zdravotnej poisťovne sa kráti
Zdielať na

Nespokojní pacienti sa musia poponáhľať. Čas na zmenu zdravotnej poisťovne sa kráti

BRATISLAVA / Termín na prepoistenie zdravotnej poisťovne sa kráti. Všeobecnej zdravotnej poisťovni pritom predčasne vypovedalo zmluvu viac ako dvetisíc všeobecných lekárov vrátane špecialistov. Podľa analytika je september ideálnym vyjednávacím časom nielen pre lekárov, ale aj pacientov. Nato aby sa v poisťovni pýtali, čo všetko ich zdravotný balík obsahuje a naopak načo nárok nemajú.

Z roka na rok sa počet ľudí, ktorí prestupujú z jednej zdravotnej poisťovne do druhej zvyšuje. "Má to skutočne stúpajúcu tendenciu. Kým v roku 2015  prestúpilo zhruba 90-tisíc poistencov, v roku 2017 to bolo 123-tisíc poistencov," uviedol Dušan Zachar, analytik INEKO.

Dôvody na prepoistenia sú pritom rôzne. "Niektorí pacienti sú nespokojní, hľadajú inú poisťovňu. Ale aj poisťovne zväčšujú svoju ponuku," informoval Dušan Zachar. Ale aj negatívnych skúseností je pomerne dosť. "Často sa stáva to, že nie je preplatený nejaký výkon ale zdravotná starostlivosťv zahraničí. Alebo aj v zubnol lekárstve neboli niektoré výkony uhradené tak, ako deklarovala poisťovňa," vymenovala Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu pacientov. 

Odborníci odporúčajú ešte pred oficiálnym prestupom navštíviť zdravotnú poisťovňu a veľa sa pýtať. Ak pacient trpí nejakou diagnózou, treba sa pýtať konkrétne. "Ak sú to diabetici, onkologickí pacienti, mali by sa pýtať na konkrétnu starostlivosť a vedieť si porovnať ponuky," potvrdila Mária Lévyová. "Poisťovne majú len obmedzenú možnosť sa medzi sebou rozlišovať, napriek tomu existujú značné rozdiely," dodal analytik INEKO.

Termín na prepoistenie sa končí 30. septembra. Nejaký čas na vyjednávanie s lekármi má ešte aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. "S členmi zväzu ambulantných poskytovateľov má zdravotná poisťovňa podpísané zmluvy do konca tohto roka. Čo je dostatočne dlhý čas na rokovanie a uzatvorenie zmluvy v prospech pacienta," dodala Viktória Vasilenková, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. 

Zdravotné poisťovne rušia limity a čakacia doba by sa mala skrátiť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy