Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico bojuje za zákon o dôchodkovom strope. Buď ho parlament prijme alebo bude referendum
Zdielať na

Fico bojuje za zákon o dôchodkovom strope. Buď ho parlament prijme alebo bude referendum

BRATISLAVA / Návrh ústavného zákona o zastropovaní dôchodkového veku by mal v najbližších dňoch prejsť do druhého čítania. Podľa SMERu je vysoká šanca, že sa to podarí vďaka prísľubu podpory jednej z opozičných strán. Ak by však predsa len neprešiel, aktívne podporia odborársku petíciu za vyhlásenie referenda o tejto téme.

"Sme pomerne blízko k tomu, aby návrh ústavného zákona prešiel do druhého a tretieho čítania," povedal Fico v pondelok na talčovke. Rokovania s inými stranami podľa neho naznačujú, že "obyčajná" väčšina, ktorá je potrebná na posunutie návrhu do druhého čítania, je dosiahnuteľná.

"Sme pripravení v druhom a treťom čítaní pristúpiť k pozmeňujúcim návrhom," povedal. Podľa neho môže ísť o také úpravy návrhu ústavného zákona, ktoré umožnia aj "inej časti opozície sa k návrhu pridať". O návrhu ústavného zákona by podľa neho mohol parlament hlasovať už tento týždeň v utorok alebo v stredu.

Ženy s deťmi 

Strop na vek odchodu do dôchodku by mal byť podľa Fica na úrovni 64 rokov, pričom ženy, ktoré vychovali aspoň jedno dieťa, by mali byť pri odchode do dôchodku zvýhodnené. Žena, ktorá vychovala tri deti, by tak podľa Fica mala nárok na odchod do penzie v 62,5 roku.

Slovenskej národnej strane Fico poďakoval za to, že návrh ústavného zákona podporujú. "Rešpektujem názor druhého koaličného partnera, Mostu-Híd, ktorý má na túto tému iný odborný názor," povedal. Fico pritom odmietol prezradiť, ktorá opozičná strana by mala návrh ústavného zákona počas hlasovania v prvom čítaní podporiť.

Pripravení na všetko

"Musíme byť pripravení na to, že návrh ústavného zákona neprejde," povedal šéf Smeru. Ak by návrh ústavného zákona v parlamente do druhého čítania neprešiel, strana Smer sa podľa Fica aktívne zapojí do petičnej akcie odborárov na vyhlásenie referenda o zastropovaní dôchodkového veku. "Budeme žiadať a vysvetľovať našim voličom, aby sa tejto petičnej akcie zúčastnili a aby ju podporili," povedal Fico. 

Zavedenie stropu na dôchodkový vek Fico zdôvodňuje tým, že ľudia na Slovensku pracujú príliš často v noci a cez víkendy a ich zdravotný stav a podmienky, za akých pracujú, nie sú také ako vo vyspelých krajinách. Sociálna poisťovňa je pritom podľa Fica v dobrej finančnej kondícii a prvé náklady súvisiace so zastropovaním dôchodkového veku prídu až po roku 2035 až 2036.

Referendum 

Odborári od polovice júla už vyzbierali 135 tisíc podpisov pod petíciu za vyhlásenie referenda o zavedení stropu na vek odchodu do dôchodku. Predseda Odborového zväzu KOVO Emil Machyna verí, že do konca tohto roka sa im podarí vyzbierať 350 tisíc podpisov, ktoré sú potrebné na vyhlásenie referenda. Podľa textu odborárskej petície by sa mal ústavným zákonom zaviesť strop na penzijný vek na úrovni 64 rokov.

Pre ženy, ktoré vychovali jedno dieťa, by mal byť dôchodkový vek najviac 63,5 roka, pre ženy, ktoré vychovali dve deti, by platil strop na dôchodkový vek na úrovni 63 rokov a ženy s vychovanými tromi a viacerými deťmi by mohli ísť do dôchodku najneskôr v 62,5 roku.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy