Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pri oslobodzovaní Kalinova padlo viac ako 1200 vojakov. Život jednej z rodín zachránil plač
Zdielať na

Pri oslobodzovaní Kalinova padlo viac ako 1200 vojakov. Život jednej z rodín zachránil plač

KALINOV / Celú rodinu by zastrelili nebyť detského plaču. Takto si začal 74-ročný Ján z Kalinova spomínať na to, ako na jeho otca počas druhej svetovej vojny namierili zbraň. Nebyť toho, že vtedy ako 9 -mesačné dieťa začal v bunkri plakať, už by neboli medzi živými.

Mama s troma deťmi sa ukryla v bunkri za dedinou. Ján mal vtedy deväť mesiacov. Nepriateľské vojská spustili ničivú paľbu a nemecké tanky útočili z každej strany. Takmer všetky domy v obci horeli. "Bolo to ťažké, i pre rodičov aj pre susedov, boli sme poniže sedla v bunkri. Každý sa skrýval tam , kde sa dalo. Niektorí v pivnici, iní v bunkroch. V dome boli v tej dobe partizáni, šťastie bolo veľké, že nám nepodpálili dom," rozpráva rodák z Kalinova Ján Kazimír. 

Pri oslobodzovaní Kalinova padlo viac ako 1200 sovietskych vojakov. Zomierali aj miestni. Ján hovorí, že jeho rodina mala iba viac šťastia. "Prakticky by nás tam postrieľali, lebo naň išli cez pole do bunkra,  ale ja som zaplakal, tak to bolo šťastie. Už nám potom dali pokoj," pokračoval.  21. september 1944 bol dňom kedy sa stal Kalinov slobodným. 

"Je veľmi dôležité, aby sa týchto podujatí zúčastňovala aj mládež a zoznamovala sa s históriou," Igor Samoškin, prvý tajomník Veľvyslanectvo ruskej federácie Slovenska.  Návštevníci mali možnosť vypočuť si koncert vojenskej hudby z Banskej Bystrice a vidieť aj súčasnú techniku ozbrojených síl. 

Pozrite si reportáž o absolventoch dobrovoľnej vojenčiny: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy