Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na ochranu krajiny dávame málo. Chýbajú nám zálohy, ale aj transparentnosť
Zdielať na

Na ochranu krajiny dávame málo. Chýbajú nám zálohy, ale aj transparentnosť

BRATISLAVA / Na ochranu Slovenska vkladáme stále málo prostriedkov ako by sme mali. Aj toto je jeden z výsledkov konferencie o bezpečnosti, ktorá sa uskutočnila v Bratislave. Chýbajú nám vojenské zálohy, ale aj väčšia transparentnosť. Cieľom konferencie však nebolo iba kritizovať, ale aj priniesť nové nápady, ako zefektívniť obranu našej krajiny.

Do obrany a modernizácie ozbrojených idú obrovské finančné prostriedky a práve zverejňovanie informácií o nákupoch by malo byť prioritou. "Máme šikovné firmy. V mnohých oblastiach. My nikdy nebudeme ako malá krajina vyrábať vo veľkom všetky zbrane. Ale ak dávame 8 miliárd v najbližších 10-12 rokoch do výzbroje a vybavenia ozbrojených síl je treba z toho čo najviac nechať doma. Veď to sú náklady, ktoré musíme platiť. Prečo by to mali dostať len cudzie firmy," tvrdí Pavel Macko, bývalý zástupca náčelníka ozbrojených síl.

Podľa bezpečnostno - politického odborníka, ktorý v Rakúsku založil Spolkový úrad na ochranu ústavy a boja proti terorizmu, toho čo vynakladáme na obranu stále nie je dosť. "Principiálne sú ozbrojené sily vždy podfinancované," konštatuje Gert René Polli, bezpečnostno-politický odborník. Odborníci na bezpečnosť sa stotožňujú zo základnými strategickými materiálmi, no prekáža im, že ešte stále nie sú schválené a tým pádom nezáväzné. Cieľom je sústrediť sa aj na aktívne budovanie vojenských záloh. "Motivovať ľudí, ktorí chcú, aby sa mohli stať dobrovoľníkmi," hovorí Milan Krajniak, člen Výboru NRSR pre bezpečnosť.

Bývalý zástupca náčelníka generálneho štábu Pavel Macko si vie predstaviť niečo ako víkendovú vojenskú službu: "Ja to nazývam pracovne víkendoví vojaci. Dať im nejaký základný výcvik na regionálnej báze. Niečo na štýl domobrany, aby sa tí ľudia mohli cvičiť. Ale podmienkou je: s programami od štátu, s kontrolou od štátu a s podporou od štátu."

Dobrovoľnej vojenskej príprave sme sa venovali v tejto reportáži:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy