Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
ŠÚKL varuje pred internetovým predajom liečiv: Tieto lieky bez predpisu nekupujte
Zdielať na

ŠÚKL varuje pred internetovým predajom liečiv: Tieto lieky bez predpisu nekupujte

Zdroj: ISIFA/ilustračné

BRATISLAVA / Štátny ústav pre kontrolu liečiv varoval pred prípravkami Kamagra, Lovegra, Cobra, Delgra – 100, Cenforce, Fildena, Apcalis, Vidalista, Sildenafil IP a Tadalafil IP. Tieto prípravky deklarujú obsah účinných látok sildenafil, tadalafil alebo vardenafil, ktoré sa využívajú pri liečbe erektilnej dysfunkcie. Výdaj liekov s týmito účinnými látkami je však na Slovensku viazaný na lekársky predpis.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv v rámci dohľadu nad predajom liekov cez internet varoval pred Kamagra, Lovegra, Cobra, Delgra – 100, Cenforce, Fildena, Apcalis, Vidalista, Sildenafil IP a Tadalafil IP, ktoré obsahujú látky sildenafil, tadalafil alebo vardenafil. Využívajú pri liečbe erektilnej dysfunkcie. Výdaj liekov s týmito látkami je u nás viazaný na lekársky predpis. 

ŠÚKL upozornil, že takéto internetové stránky nie sú schválenými lekárňami a zároveň ponúkajú neschválené lieky. Označil ich ako nelegálne internetové lekárne. Predajca liekov musí mať povolenie na poskytovanie lekárenskej starostlivosti, takzvaná kamenná lekáreň. Cez internet sa môžu predávať len voľnopredajné lieky registrované na Slovensku. Možno ich nájsť v online databáze liekov ŠÚKL.

Nelegálne internetové lekárne podľa úradu vo viacerých prípadoch neuvádzajú informácie o sídle a kontaktné údaje prevádzkovateľa, prípadne sú uvedené telefónne čísla a e-mailové adresy nefunkčné. Ceny za lieky sú spravidla oveľa vyššie ako v kamenných lekárňach alebo, naopak, podozrivo nízke.

ŠÚKL dôrazne odporúča nenakupovať lieky z nelegálnych internetových lekární. Internetovú lekáreň si spotrebiteľ môže overiť prostredníctvom internetovej stránky ŠÚKL, na ktorej je zverejnený pravidelne aktualizovaný zoznam schválených registrovaných internetových lekární. Užívatelia by si podľa úradu nemali prostredníctvom internetu kupovať lieky, pretože sa nedá zaručiť ich kvalita, bezpečnosť a účinnosť. Môže ísť aj o falšované lieky, ktoré neobsahujú deklarované látky a ich užívanie môže vážne ohroziť zdravie a život pacienta.

Aj pred niekoľkými mesiacmi sa objavili falošné lieky na potenciu. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy