Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodičia sú zúfalí. Chýbajú školskí asistenti pre znevýhodnené deti
Zdielať na

Rodičia sú zúfalí. Chýbajú školskí asistenti pre znevýhodnené deti

BRATISLAVA / Na slovenských školách pôsobia tri typy asistentov. Pomáhajú najmä deťom, ktoré majú zdravotné problémy, alebo rôzne iné ťažkosti, ktoré bez asistenta prekonajú len s veľkou námahou. Rodičia tisícok detí ale nevedia, čo budú robiť, pretože im asistenta jednoducho nepridelili a tak klopú na dvere mnohých úradov.

Známa televízna tvár Miška už po rokoch nemusí s plačom telefonovať na ministerstvo, že jej synovi opäť nepridelili asistenta. "Teraz chodí do štvrtej školy, kde konečne má asistentku," uviedla redaktorka a mama Michaela Saleh Suríniová. Zúfalá je ale aj mama zrakovo znevýhodneného gymnazistu Filipa. Asistenta dostal, ale iba na zopár hodín. "Nechala som zamestnanie, všetko, aby som chlapca z toho nejako dostala. A nakoniec štát pristúpi k tomu, že mu nedá šancu študovať," povedala Beáta Adamjaková, Filipova mama. 

V drvivej väčšine prípadov ide o rovnaký scenár. Na samom začiatku je dieťa, ktoré sa borí so svojimi vlastnými problémami. Potom tu je rodič, ktorý má obrovský problém situáciu riešiť a napokon systém, ktorý to rodičovi a dieťaťu vôbec neuľahčuje. Napokon mnohé prípady končia tým, že je rodič nútený si urobiť školu sám s vlastným dieťaťom doma. "Pokiaľ to vyššie nepochopia, že deti bez asistentov školy nezvládnu, tak rodičia nemôžu pracovať. Ja som rovnako bola štyri mesiace doma," povedala Michaela Saleh Suríniová.

Deti bez reálnej šance uplatniť sa v budúcnosti a rodičia s finančnými alebo rodinnými problémami. Čo majú robiť sa pýtajú rodičia okolo 16,5-tisíc detí. "Prioritne by naozaj malo ministerstvo uvoľniť peniaze, pretože hovoríme o veľkom počte detí a mali by sa okamžite vytvoriť inkluzívne triedy s inkluzívnymi tímami a toto by bolo riešenie súčasnej situácie," ozrejmil Branislav Gröhling, poslanec NR SR. "Hlásime sa k tejto téme. Chceme navyšovať odborných zamestnancov, chceme vytvárať odborné tímy na školách, ale nemáme dostatok odborníkov," povedal Peter Krajňák, štátny tajomník ministerstva školstva. "Naozaj je absolútne užitočné, mať tých odborných asistentov," dodal Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády pre rómske komunity. Práve on sa zaoberá deťmi, ktoré prichádzajú z marginalizovaných komunít, teda chudobné deti."V celku si myslím, že objem peňazí, ktoré dávame na takéto účely je príliš malý," dodáva. 

Ministerstvo doznáva, že chýbajú peniaze a aj asistenti. "Požiadavka je zhruba 5 a pol tisíc žiadaných asistentov. Ani na polovicu sme to nenaplnili. Ale tento rok sme dali do systému o 500 asistentov viac," upresnil Peter Krajňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy