Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zrakovo postihnutý Filip si musí vybrať predmety, na ktoré bude mať asistenta
Zdielať na

Zrakovo postihnutý Filip si musí vybrať predmety, na ktoré bude mať asistenta

KEŽMAROK / Filip z Kežmarku je od pondelka prvákom na gymnáziu. Radosť zo štúdia na vytúženej škole ale vystriedali obavy, či ju vôbec zvládne.Tento študent sa totiž bude môcť plnohodnotne učiť iba pár predmetov. Je zrakovo postihnutý a asistenta na celý deň nemá kto zaplatiť.

"Mu nedali šancu ďalej študovať, iba preto, že je zdravotne postihnutý, alebo neviem prečo," zúfala mama stredoškoláka Filipa,hľadá odpoveď na túto otázku už niekoľko týždňov. Jej ťažko zrakovo postihnutý syn je prvákom na strednej škole, má aj asistenta, ale to len na polovičný úväzok.

"Znamená to, že denne sa mu bude venovať ten asistent 3 hodiny a 45 minút a ten čas ďalej nevieme, ako to bude," povedala riaditeľka gymnázia Jána Pavla II. v Poprade Katarína Krajňáková. S polovičnou asistenciou to v praxi bude vyzerať tak, že Filip je nútený vybrať si iba pár predmetov, ktorým sa bude plnohodnotne venovať.

"Je na gymnáziu, tých informácii bude dosť veľa a myslím si, že bude mať sám problém, aby si všetky tie informácie mohol zaznamenať," myslí si Filipov asistent Vojtech Knapek. Mama rozprávala o tom, ako musel jej syn zvládnuť 18 operácii oči. Na jedno nevidí vôbec, tým druhým vníma minimálne. Je na neho pyšná, že sedí v gymnaziálnej lavici. Ale obavy z toho, ako to bude, má obrovské.

"Som sa vzdala zamestnania, aby som chlapca dala nejak dokopy a nakoniec štát mu nedá šancu študovať," uvádza Filipova mama. Pýtali sme sa zriaďovateľa aj na ministerstva školstva, prečo nemá zrakovo postihnutý študent asistenta na plný úväzok. Filipova mama nám ukazuje, že mu ho doporučila odborná lekárka i špeciálny pedagóg.

Málo asistentov

"Zriaďovateľ dostáva na zdravotne postihnutých žiakov zvýšený normatív, otázka dofinancovania by mala preto smerovať na zriaďovateľa," informuje Renáta Vítková z tlačového odboru ministerstva školstva. 

"Biskupstvo Spišské Podhradie ako zriaďovateľ škôl nevie pri danom stave zabezpečiť financovanie asistentov učiteľa z vlastných zdrojov," uviedol  v písomnom stanovisku riaditeľ školského úradu, biskupstvo Spišská Kapitula Maroš Labuda. 

Štátny tajomník ministerstva školstva povedal všeobecné informácie. Do systému zaradili viac 500 nových asistentov. No priznal, že v praxi je to ešte stále málo.

"Budeme hľadať ďalej financie, aby sme zvyšovali ten počet," rozpráva štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy